Reţete standardizate pentru toate ţările membre UE, din octombrie

Principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt finanţarea insuficientă şi accesul dificil al pacienţilor la tratament, a reliefat Nela Păvăloiu, preşedinte fondator al Platformei Europene de Dezvoltare, joi, la conferinţa cu tema "Sistemele de sănătate: propuneri inovatoare în vederea reducerii decalajelor uriaşe dintre România şi Uniunea Europeană".
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 14:49
Reţete standardizate pentru toate ţările membre UE, din octombrie

Neajunsurile sistemului sanitar ar putea să-şi găsească rezolvarea prin introducerea pachetului de servicii medicale de bază şi a unei reţete standardizate pentru toate ţările membre, care să le permită pacienţilor români să-şi procure medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene.

Deşi se lucrează de multă vreme pentru stabilirea pachetului de servicii medicale de bază, încă nu se poate vorbi despre ceva concret la acest capitol, a punctat consilierul primului-ministru conf. dr. Vasile Cepoi.

Problemele sunt cauzate, pe de o parte, de numărul mare de servicii care ar trebuie acoperite de actualul pachet, din fondurile sociale, pe de altă parte, de nivelul scăzut al cotei contribuţiei la sănătate, de 10,7%, faţă de 12%, în ţările europene.

Soluţia ar putea fi undeva la mijloc, susţine Vasile Cepoi, şi anume, fie reducerea numărului de servicii, fie creşterea procentuală a contribuţiei, fie cele două măsuri combinate.

„Dacă dorim să păstrăm un pachet de servicii aşa de generos cum este cel definit astăzi, înseamnă că va trebui să creştem contribuţia. Dacă nu, avem varianta cealaltă, în care să vedem, se justifică să plătim din sistemul de asigurări toate serviciile care sunt acum prevăzute în pachetul de bază? Dar aceste lucruri nu se pot face decât în urma unui studiu de impact. La Ministerul Sănătăţii, în cursul anului trecut, s-a făcut o astfel de evaluare, urmează să se ia şi o decizie politică în această privinţă”, a arătat Vasile Cepoi.

Europarlamentarul Petru Luhan a semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările Uniunii Europene, din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

El a precizat că există o directivă la nivel european care va obliga statele membre să standardizeze reţetele de prescriere a medicamentelor.

„În contextul actual, diversitatea prescripţiilor medicale din întreaga Uniune Europeană a condus la această necesitate şi Comisia Europeană a elaborat această directivă, astfel încât o reţetă prescrisă în România să poată fi valabilă în orice altă ţară din Uniunea Europeană”, a subliniat Petru Luhan.

Directiva europeană trebuie să intre în vigoare în luna octombrie a acestui an şi prevede decontarea reţetelor în oricare ţară membră a UE. În cazul României, decontarea reţetelor compensate se face la nivelul de decontare din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...