Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia

Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme cu produsele sale ci pentru că marile bănci chineze restricţionează plăţile pentru astfel de tranzacţii, îngrijorare de sancţiunile americane, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 29 apr. 2024, 11:20
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia

Pentru a regla plăţile pentru electrocasnicele sale, compania cu sediul la Guangdong să gândeşte să apeleze la brokerii valutari care activează de-a lungul frontierei chineze cu Rusia, a dezvăluit fondatorul companiei, Wang, care nu a dorit să îşi dezvăluie şi numele de familie.

SUA au impus ample sancţiuni Rusiei şi entităţilor ruseşti după invadarea Ucrainei în 2022. Acum ameninţarea extinderii sancţiunilor şi asupra băncilor chineze are un efect descurajant asupra tranzacţiilor financiare care au legătură cu comerţul non-militar dinspre China spre Rusia.

Asta reprezintă o problemă din ce în ce mai serioasă pentru micii exportatori chinezi, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar. Pe măsură ce marile bănci chineze renunţă la tranzacţiile financiare care au legătură cu Rusia, unele companii chineze se îndreaptă spre micile bănci din zona de graniţă precum şi spre canalele financiare subterane, precum brokerii valutari şi chiar criptomonede interzise, au dezvăluit sursele.

Alte companii chineze pur şi simplu s-au retras complet de pe piaţa rusească.

„Pur şi simplu nu mai poţi să faci afaceri utilizând canalele oficiale”, spune Wang, deoarece marile bănci au nevoie de luni, în loc de zile, pentru a procesa plăţile din Rusia, cee ce îl forţează să recurgă la canalele de plăţi neortodoxe sau să îşi reducă afacerile.

Wang a dezvăluit că un manager de la o mare bancă chineză de stat, pe care a utilizat-o în trecut, i-a spus că banca este îngrijorată că ar putea fi vizată de sancţiunile americane când vine vorba de tranzacţiile ruseşti.

Un bancher de la una din primele patru bănci chineze de stat a spus că au fost intensificate controalele cu privire la afacerile care au legătură cu Rusia, în ideea de a evita riscul de sancţiuni. „Principalul motiv este evitarea necazurilor inutile”, spune bancherul care dorit să îşi păstreze anonimatul.

„Tranzacţiile dintre China şi Rusia se vor derula din ce în ce mai mult prin canalele subterane. Însă astfel de canale ridică riscuri semnificative”, a declarat preşedintele unui organism comercial dintr-o provincie din sud-estul Chinei care reprezintă firmele care au activităţi în Rusia.

Efectuarea plăţilor în criptomonede, lucru interzis în China începând din 2021, ar putea fi singura opţiune, susţine un bancher de la Moscova, în condiţiile în care este imposibil să treci prin procedurile de tip „Know Your Customer”, de identificare a clienţilor în rândul băncilor chineze.

Aproape toate marile bănci chineze au suspendat reglarea plăţilor din Rusia la începutul lunii martie, a declarat un manager de la o companie de electrocasnice din Guangdong.

Unele bănci rurale de la graniţa chineză cu Rusia colectează în continuare plăţi dar această situaţie a dus la blocaje, unii oameni de afaceri susţinând că trebuie să aştepte mai multe luni pentru a-şi deschide un cont.

Managerul de la firma din Guangdong spune că, începând din martie, firma a deschis conturi la mai multe bănci dar niciuna nu a fost de acord să accepte plăţi din Rusia. „Am renunţat la piaţa rusească. Nu am priit plăţi de peste 10 milioane de yuani (1,4 milioane de dolari) de la partea rusească şi pur şi simplu am renunţat. Procesul de colectare a plăţilor este extrem de dificil”, spune acest manager.

La rândul său, Wang are şi el îndoieli cu privire la afacerile cu Rusia. „Este posibil să îmi reduc treptat afacerile în Rusia având în vedere că procedurile îndelungate pentru colecatrea banilor nu este un lucru bun pentru lichiditatea companiei. În plus, nu ştii ce se va întâmpla în viitor. Este posibil ca acest canal să fie complet închis la un moment dat”, spune Wang.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...