Retrospectivă: România încheie anul 2023 cu 81 de kilometri noi de autostradă și drum expres, maximul ultimilor 10 ani

Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres a României a crescut anul acesta cu 71 de kilometri dați în exploatare până în prezent, iar sâmbătă este așteptată darea în circulație a încă 10 kilometri din Autostrada Bucureștiului (A0). În total, 81 de kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic, la care se adaugă încă 16 kilometri "muzeu" (finalizați, dar fără a fi deschiși circulației). Astfel, se ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Rămâne de văzut dacă anul viitor va fi depășit recordul înregistrat în 2013.
Anemona Andone - vin, 29 dec. 2023, 15:57
Retrospectivă: România încheie anul 2023 cu 81 de kilometri noi de autostradă și drum expres, maximul ultimilor 10 ani

Amintim că anul acesta a fost deschisă circulația pe A3 Nușfalău – Suplacu de Barcău. Lotul de 13,55 kilometri a fost construit de turcii de la Nurol.

Mai departe, a urmat secțiunea de 10 kilometri dintre DN1 și A3 a lotului 2 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0). Cei 19 kilometri în total, dintre Corbeanca și Afumați, au fost construiți de grupul UMB.

Următoarea deschidere a avut loc pe lotul Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania (A3). Cei 15,7 kilometri ai lotului din A3 au fost finalizați cu opt luni mai devreme de către asocierea Strabag – Geiger.

Cea mai recentă dare în trafic a avut loc pe tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Cei 31,75 de kilometri din „Autostrada Ford” au fost construiți de grupul UMB.

Până la finalul anului, oficialii din Transporturi au anunțat că urmează să mai fie deschisă încă o secțiune din Autostrada Bucureștiului (A0), respectiv cei aproape 10 kilometri dintre DN5 și DN6 din lotul 2 Sud, construit de turcii de la Alarko.

Așadar, cu 81 de kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic în 2023, România ar înregistra anul acesta cel mai mare număr de kilometri de șosea rapidă dați în exploatare în ultimii 10 ani.

Amintim că recordul de kilometri de autostradă dați în trafic a fost înregistrat în 2013, când la rețeaua României se adăugau aproape 118 kilometri , potrivit datelor CNAIR.

Targetul asumat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu este ca anul acesta și anul viitor să fie dați în trafic 250 de kilometri de autostradă și drum expres (foto jos).

Prin urmare, pentru a fi atinsă această țintă, anul viitor ar trebui să fie deschisă circulația pe încă 169 de kilometri. Rămâne de văzut dacă în 2024 vom înregistra cei mai mulți kilometri noi de autostradă și drum expres din România.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.