RetuRO se pregătește să semneze contracte cu 38.400 de firme care au finalizat procesul de înregistrare în platformă. Producătorii de băuturi au 10 zile pentru observații

Producătorii de băuturi din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri și 3 litri și care s-au înregistrat în Sistemul Garanție Returnare pe platforma www.returosgr.ro au 10 zile la dispoziție, începând de astăzi, să consulte contractul pentru producător. Documentul poate fi accesat din contul de utilizator, la secțiunea “Consultare contract”. Până în acest moment s-au înscris în platforma RetuRO aproximativ 63.300 operatori economici dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de înregistrare.
Alina Stanciu - mar, 18 apr. 2023, 12:09
RetuRO se pregătește să semneze contracte cu 38.400 de firme care au finalizat procesul de înregistrare în platformă. Producătorii de băuturi au 10 zile pentru observații

Contractul pentru producătorii de băuturi care se încadrează în normele Sistemului Garanție Returnare poate fi consultat de astăzi, timp de 10 zile, în platforma RetuRO Sistem Garanție Returnare: www.returosgr.ro, informează RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).

Contractul poate fi accesat din contul de utilizator, la secțiunea “Consultare contract” iar producătorii de băuturi înregistrați în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pot trimite toate observațiile și recomandările pe care le au cu privire la conținutul documentului pe adresa [email protected] până pe data de 28 aprilie 2023.

“Până în acest moment s-au înscris în platforma RetuRO aproximativ 63.300 operatori economici dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de înregistrare. Înregistrarea în baza de date SGR reprezintă o etapă preliminară foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului la nivel național. Acum ne pregătim pentru semnarea contractelor cu toți operatorii economici care au finalizat procesul de înregistrare prin introducerea tuturor datelor necesare, iar primul pas îl reprezintă consultarea contractului pentru producători, pus la dispoziție în platforma SGR. Încurajăm producătorii de băuturi să acceseze contractul și să îl parcurgă cu atenție în următoarele 10 zile. Toate sugestiile și observațiile referitoare la prevederile acestuia pot fi trimise către adresa [email protected]. După perioada de consultare a contractului vom da start procesului de semnare a documentului tot prin intermediul platformei www.returosgr.ro.” a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

Înregistrarea în baza de date a Sistemului de Garanție Returnare reprezintă o obligație legală conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Toți operatorii economici care încă se află în etape intermediare sunt încurajați să finalizeze procesul de înregistrare cât mai repede pe platforma www.returosgr.ro pentru  a evita sancțiunile legale care constau în amenzi de până la 40.000 de lei sau chiar suspendarea temporară a activității.

Companiile vizate să se înregistreze sunt, fără excepții, producătorii și importatorii de băuturi, dar și companiile care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa dar și cei care comercializează aceste produse ca și gamă complementară (ex. librării, magazine de electrocasnice și electronice etc).

Pentru a finaliza înregistrarea, comercianții trebuie să înregistreze în platformă punctele de vânzare și să înscrie  datele referitoare la produsele vândute  în anul 2022 precum și estimarea pentru anul în curs, apoi să semneze Formularul Standard de Înregistrare, care marchează finalizarea procedurii de înregistrare. Comercianții se pot înregistra accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro. Ghidul de înregistrare poate fi consultat la adresa www.returosgr.ro/info-comercianti.

În cazul producătorilor, după activarea contului, aceștia trebuie să înscrie: numărul de unități de ambalaje SGR și greutatea aferentă a ambalajelor, exprimată în kilograme, introduse pe piața națională în anul 2022, defalcate pe fiecare lună, categorii de produse conținute, tip de material pe subcategorii, inclusiv culoarea materialului (pentru plastic) și dacă plasticul conține barieră de oxigen (în principal pentru produsele alcoolice), volumul (număr de mililitri) pe unitate de ambalaj. Pentru înregistrare, producătorii și importatorii pot accesa link-ul: https://portal.returosgr.ro și pot consulta ghidul de înregistrare disponibil la adresa: www.returosgr.ro/info-producatori.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. oferă pe toată perioada înscrierii asistență prin call center, la numărul de telefon: 021 207 00 09. Accesul la un operator este disponibil de luni până vineri între orele 09:00 – 18:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Sistemul Garanție Returnare este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Începând cu data de 30 noiembrie, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...