Reuniune a Justiției cu mediul de afaceri pe tema Strategiei Naţionale Anticorupţie

Ministerul Justiţiei a organizat miercuri o reuniune cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ambasadori acreditaţi la Bucureşti, în cadrul mecanismului de operaţionalizare a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA).
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 20:07
Reuniune a Justiției cu mediul de afaceri pe tema Strategiei Naţionale Anticorupţie

Potrivit unui comunicat al MJ, lucrările Platformei de cooperare cu mediul de afaceri au fost conduse de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.

Platforma este gândită ca o structură deschisă mediului de afaceri prin intermediul căreia Ministerul Justiţiei poate recepta idei şi propuneri concrete de modificare a legislaţiei, cazuri de jurisprudenţă neunitară, propuneri de proiecte comune în interesul consolidării sistemului judiciar şi a statului de drept.

Totodată, platforma este parte integrantă a procesului de operaţionalizare a mecanismului de coordonare şi monitorizare a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA).
„Pe termen lung, investiţia în integritate este profitabilă, iar SNA face apel la promovarea integrităţii în afaceri. Acest tip de abordare poate conduce la izolarea companiilor care promovează corupţia ca mod de a face ‘business”, a fost mesajul pe care ministrul Titus Corlăţean l-a transmis participanţilor.

La întâlnire a fost prezent şi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar. Acesta va avea atribuţii legate de corelarea iniţiativelor şi proiectelor dezvoltate la nivelul platformei.

La reuniune au participat ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ambasadorul Olandei, Johannes Hendrik Matteheus van Bonzel, ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, şi reprezentantul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii.

De asemenea, au fost prezente conducerile Asociaţiei Române a Băncilor, Camerelor de comerţ Româno-Britanică, Româno-Germană, Camerei de Comerţ Americane, Camerei Auditorilor Financiari din România, Consiliului Investitorilor Străini, Consiliului Concurenţei, Siemens România, ENEL România, Comitetului pentru formarea unei Coaliţii a Mediului de Afaceri Curat.

Potrivit MJ, participanţii la reuniune au exprimat disponibilitatea pentru proiecte comune în domeniul anticorupţie, accentuând importanţa unei abordări pragmatice în descurajarea corupţiei în achiziţiile publice şi stimularea concurenţei loiale.

Strategia Naţională Anticorupţie include trei nivele de intervenţie privind mediul de afaceri: prevenirea şi combaterea corupţiei în mediul privat; transparenţă şi respect pentru standardele de integritate în afaceri şi schimbul de bune practici în materia programelor de conformitate; promovarea integrităţii în afaceri.

SNA subliniază faptul că ”unul dintre obiectivele majore ale României îl constituie aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”.

În acest sens, obţinerea statutului de membru cu drepturi depline la Grupul de Lucru privind Lupta împotriva Corupţiei în Tranzacţiile Internaţionale al OCDE reprezintă o prioritate a agendei naţionale anticorupţie.

Alături de acest obiectiv, strategia vizează evaluarea periodică a implementării de către România a legislaţiei specifice pentru implementarea Deciziei Cadru privind combaterea corupţiei în sectorul privat, precum şi a standardelor Convenţiei ONU împotriva corupţiei.

Mecanismul de coordonare şi monitorizare în cazul SNA include cele cinci platforme de cooperare: platforma autorităţilor independente şi a instituţiilor anticorupţie; platforma administraţiei publice centrale; platforma administraţiei publice locale; platforma mediului de afaceri; platforma societăţii civile.

Pe 31 mai a avut loc reuniunea Platformei de cooperare a administraţiei publice centrale.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Din martie va începe efectiv proiectarea Planului Urbanistic General. Acum suntem în etapa de colectare a datelor
Nicușor Dan: Din martie va începe efectiv proiectarea Planului Urbanistic General. Acum suntem în etapa de colectare a ...
Primarul General al Capitalei a anunțat că din luna martie instituția pe care o conduce va începe activitatea de proiectare a Planului Urbanistic Genral (PUG) al Bucureștiului, acum fiind în......
Cotațiile petrolului au scăzut vineri cu peste 2% din cauza temerilor privind o creștere a dobânzii cheie de către Rezerva Federală
Cotațiile petrolului au scăzut vineri cu peste 2% din cauza temerilor privind o creștere a dobânzii cheie de către Rezerva ...
Cotațiile petrolului au scăzut vineri cu peste 2%, într-o sesiune volatilă, după ce datele neaşteptat de puternice ...
Fondul de pensii din Japonia, cel mai mare din lume, a înregistrat cea mai lungă serie de pierderi trimestriale din ultimii 20 de ani
Fondul de pensii din Japonia, cel mai mare din lume, a înregistrat cea mai lungă serie de pierderi trimestriale din ultimii ...
Fondul guvernamental de investiţii pentru pensii din Japonia, cel mai mare din lume, a raportat vineri o a patra pierdere ...
G7 și Australia se alătură Uniunii Europene în impunerea unui plafon asupra produselor petroliere exportate din Rusia
G7 și Australia se alătură Uniunii Europene în impunerea unui plafon asupra produselor petroliere exportate din Rusia
Ţările membre G7 şi Australia au ajuns vineri la un acord cu Uniunea Europeană privind plafonarea preţului la produsele ...