Reuniune la Bruxelles, mâine, în cazul cărnii de cal exportată în Marea Britanie

O reuniune a responsabililor şi experţilor europeni, în cazul cărnii de cal care ar fi fost exportată din România şi a fost depistată în lasagna, în Marea Britanie, va avea loc miercuri la Bruxelles, pentru a discuta "măsurile necesare" ce trebuie adoptate la nivelul Uniunii Europene, a anunţat luni preşedinţia irlandeză a UE, transmite AFP.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 18:47
Reuniune la Bruxelles, mâine, în cazul cărnii de cal exportată în Marea Britanie

„Miniştrii vor să discute cu Comisia Europeană (…) despre toate măsurile necesare pentru a trata problema în manieră completă”, transmite într-un comunicat Irlanda, care asigură pentru primele şase luni ale anului preşedinţia UE.

În cursul după-amiezii, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a anunţat că a „convenit cu ministrul britanic de comun acord în privinţa unei reuniuni înainte de sfârşitul săptămânii la nivel european privind această problemă”.

Ministrul francez pentru Protecţia Consumatorului, Benoît Hamon, a anunţat „intensificarea imediată” a controalelor în cazul tuturor produselor incriminate.

„Direcţia pentru combaterea fraudelor va extinde cercetările în cazul principalelor companii implicate – Spanghero şi Comigel – şi va plasa sub supraveghere toată filiera de carne şi peşte în cursul anului 2013”, a spus Hamon.

„Reuniunea de săptămâna aceasta la nivel european, în legătură cu scandalul etichetării cărnii de cal drept carne de vită, a fost convenită împreună cu Marea Britanie”, a adăugat el.

Carnea, care ar proveni din România, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel, funizor pentru Findus şi alţi distribuitori.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...