Reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, din 7 februarie 2017

Economica.net
06 02. 2017
uniunea_europeana_83845200

În ceea ce priveşte situaţia economică (locuri de muncă, creştere şi competitivitate), discuţiile se vor axa pe implementarea reformelor structurale-cheie făcute de statele membre ca răspuns la Recomandările specifice fiecărei ţări precum şi pe priorităţile Semestrului European 2017 sau pe zona euro.

O altă temă luată în discuţie este securitatea, în baza raportului CAG, Consiliul European urmând să stabilească cum implementează concluziile sale din decembrie 2016 cu privire la securitate externă şi apărare. De exemplu, cu privire la relaţiile UE-Ucraina, Consiliul European şi-a reafirmat angajamentul faţă de dreptul internaţional şi de integritatea teritorială, iar cu privire la Cipru, şi-a reconfirmat sprijinul pentru procesul în curs de reunificare a ţării.

Reuniunea anterioară a CAG a avut loc, în intervalul 23-24 ianuarie 2017, în Malta, şi a avut ca scop fixarea obiectivelor preşedinţiei malteze a Uniunii (începute în ianuarie 2017). Principalul mesaj transmis de Malta a fost acela că discuţiile despre criza pe care o traversează UE nu ar trebui să îndemne statele membre la inacţiune, ci dimpotrivă să fie un imbold pentru o Europă mai unită, scrie site-ul oficial al preşedinţiei malteze, http://www.eu2017.mt/.

Viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor europene al Maltei, Louis Grech, a lansat, în cadrul reuniunii, conceptual de ‘rEUnion’, în vederea revigorării Uniunii Europene, conectării proiectului european cu cetăţenii ei şi a reunificării statelor membre unul cu celălalt.

Consiliul Afaceri Generale (CAG) este o formaţiune a Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială.

Politicile transsectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European.

La Consiliul Afaceri Generale participă, în principal, miniştrii Afacerilor Europene ai statelor membre ale UE, reuniunile acestei formaţiuni având loc lunar.