Reuters:Acuzaţiile de plagiat sporesc presiunile pentru demisia lui Ponta, alimentând instabilitatea

Confirmarea acuzaţiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta intensifică presiunile pentru demisia acestuia, o situaţie de incertitudine politică ce alimentează preocupările investitorilor, scrie Reuters, notând că liderul social-democrat este al treilea prim-ministru al României de anul acesta.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 18:44
Reuters:Acuzaţiile de plagiat sporesc presiunile pentru demisia lui Ponta, alimentând instabilitatea

„O comisie academică a conchis că premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificând presiunile pentru demisia acestuia”, notează Reuters, reamintind că mai mulţi lideri şi politicieni europeni au fost nevoiţi să demisioneze pe fondul unor acuzaţii similare, inclusiv un ministru desemnat de Ponta.

„Victor Ponta este al treilea premier al României de anul acesta, o situaţie care alimentează instabilitatea politică şi atrage preocupările investitorilor; deşi premierul s-a angajat să colaboreze cu FMI, leul încă se confruntă cu scăderi-record. Continuarea instabilităţii politice ar exercita presiuni şi mai mari asupra monedei naţionale, crescând costurile de împrumut pentru România”, explică Reuters.

„În mod esenţial, conflictele interinstituţionale distrag politicienii de la sarcina de adoptare a reformelor solicitate de FMI şi UE în cadrul acordului de împrumut, rezultatul putând fi unul negativ pentru investitori”, afirmă, pentru Reuters, analistul Otilia Simkova, de la institutul Eurasia.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21. În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens. Totodată, Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Într-un interviu acordat publicaţiei El Pais, şeful Guvernului este citat spunând că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se „va retrage” şi răspunde afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...