Reuters: Apariţia unei noi legende precum Soros în urma speculaţiilor pe euro este puţin probabilă

Fondurile de hedging au dezvoltat o multitudine de strategii pentru a specula problemele euro, însă apariţia unei noi legende precum cea a miliardarului american George Soros, care a câştigat în 1992 un miliard de dolari mizând pe deprecierea lirei sterline, este puţin probabilă, potrivit Reuters.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 16:03
Reuters: Apariţia unei noi legende precum Soros în urma speculaţiilor pe euro este puţin probabilă

În comparaţie cu plasamentul lui Soros pe cursul lirei sterline, în prezent există multe strategii de a specula necazurile Europei şi mulţi participanţi diferiţi, afirmă managerii de fonduri de hedging.

„Nu există loc ca un singur jucător să poată avea un impact atât de mare. Pieţele financiare sunt mult mai dezvoltate acum”, a spus John Brynjolfsson, manager la fondul Armored Wolf din California, care mizează împotriva euro de ceva timp.

Un purtător de cuvânt al lui Soros, care anul trecut a transformat Soros Fund Management într-un birou care administrează doar banii familiei, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Durata crizei din zona euro a făcut dificilă pentru investitori identificarea momentelor de intrare şi ieşire a unei strategii de trading. Plasamentele trebuie ajustate constant, ceea ce face dificilă găsirea unei strategii câştigătoare majore.

„O astfel de strategie este puţin probabilă în Europa, pentru că în Europa criza este graduală, iar recuperarea la fel”, a declarat Robert Marquardt, fondator al firmei de administrare de fonduri de hedging Signet.

Brynjolfsson şi alţi câţiva manageri de fond din SUA, care speculează situaţia din Europa, afirmă că se aşteaptă ca actuala criză să producă mulţi câştigători.

De la începutul anului, euro s-a depreciat cu 3,3% faţă de dolar.

Un pariu de genul celui făcut de Soros în 1992 este mult mai dificil în prezent, deoarce investitorii instituţionali sunt mult mai precauţi în a avea sume mari de bani pe o singură tranzacţie.

De asemenea, unii investitori instituţionali sunt reticenţi la adoptarea unei strategii de investiţii care ar putea atrage nemulţumirea liderilor politici europeni.

Împotriva ascensiunii unui nou Soros lucrează şi faptul că tranzacţiile pe zona euro sunt mai complicate decât plasamentele pe deprecierea unei singure monede.

„Soros s-a confruntat cu o singură ţară, nu cu 17, şi cu o singură conducere, nu cu 17”, spune Adam Fisher, manager al fondului Commonwealth Opportunity Capital.

Managerii susţin că natura volatilă a crizei din zona euro înseamnă că cele mai multe fonduri de hedging au intrat şi ieşit rapid din tranzacţii sau au fost forţate să-şi ajusteze poziţiile în funcţie de schimbările politice.

Commonwealth Opportunity Capital şi-a redus recent unele investiţii mai riscante, a afirmat Fisher, întrucât se aşteaptă la fluctuaţii „violente” pe piaţă în această vară.

Managerul Ray Dalio este considerat la nivelul industriei financiare cel mai aproape de succesul înregistrat în urmă cu două decenii de Soros. Fondul Bridgewater Associates de 120 de miliarde de dolari al lui Dalio a câştigat 23% anul trecut, în parte din cauza unor plasamente în Europa, potrivit unei surse. Fondul este cel mai mare din domeniu, iar Dalio este considerat unul dintre cei mai de succes manageri.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...