Reuters: Companiile se pregătesc pentru o Europă în două viteze

Companiile se pregătesc pentru o Europă în două viteze, cu strategii prin care să profite de creşterea economică din nordul continentului şi cu reduceri ale cheltuielilor în sudul afectat de recesiune, relatează Reuters.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 18:33
Reuters: Companiile se pregătesc pentru o Europă în două viteze

Pesimismul legat de vânzările din Europa a fost o temă recurentă în rândul companiilor americane şi europene care au raportat rezultatele financiare aferente primului trimestru, în ultimele două săptămâni.

În spatele cifrelor se află o tendinţă clară de bifurcare a economiei, respectiv redresare în Germania şi ţările nordice, combinată cu noi scăderi ale vânzărilor în Italia, Spania, Grecia şi Portugalia.

„Germania, Olanda, Marea Britanie şi ţările nordice au avut performanţe destul de bune ale comenzilor, în timp ce sudul Europei este într-o situaţie mai dificilă. Are loc o ruptură în privinţa activităţilor economice”, a declarat Keith Sherin, vicepreşedinte şi director Financiar la General Electric.

Comenzile grupului elveţian de inginerie ABB au crescut în primul trimestru cu 14% în Germania, 12% în Marea Britanie şi 21% în Suedia, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Italia, comenzile ABB au scăzut cu 26%.

Producătorul francez de alimente Danone a anunţat că tendinţa negativă a vânzărilor înregistrată în primul trimestru în sudul Europei va continua şi în trimestrul al doilea.

Grupul industrial francez Schneider nu se aşteaptă la o redresare a vânzărilor înainte de trimestrul al patrulea, parţial din cauza măsurilor guvernamentale de austeritate, care vor afecta cererea.

Perspectivele negative ale companiilor în sudul Europei reflectă estimările analiştilor care anticipează că economiile Spaniei, Greciei şi Portugaliei se vor contracta în acest an şi cel viitor, în timp ce avansul PIB-ului Italiei va încetini în 2012 şi va stagna în 2013.

Multe companii analizează în aceste condiţii reduceri de costuri şi restrângerea operaţiunilor.

Grupul auto italian Fiat, dependent în mare măsură de piaţa sa locală, a anunţat că se va reţine de la investiţii din cauza cererii scăzute.

„Trebuie să ne păstrăm resursele şi să protejăm compania, până obţinem o mai mare claritate privind evoluţia pieţei”, a declarat directorul general Sergio Marchionne.

Unele companii încearcă măsuri inovative, care să le permită să rămână prezente în sudul Europei, astfel încât să poată profita de posibila redresare economică fără să înregistreze până atunci pierderi uriaşe.

Grupul Carrefour, cel mai mare retailer din Europa, a anunţat că va aplica în sudul Europei un plan de reducere a costurilor şi de promovare a produselor mai ieftine, sub brand propriu.

Aceasta este o veste proastă pentru furnizorii de produse de marcă, precum Danone.

Unii analişti au sugerat că declinul unor pieţe ca Portugalia şi Spania reprezintă o oportunitate pentru ca grupurile internaţionale să facă achiziţii ieftine, dar problema este să estimezi când va avea loc redresarea.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...