Producătorul de medicamente GlaxoSmithKline reacţionează la scandalul medicamentelor

Producătorul de medicamente GlaxoSmithKline reacţionează la scandalul mafiei medicamentelor din România în care mai multe companii sunt anchetate de DNA pentru că ar fi oferit mită medicilor pentru a prescrie anumite medicamente. Compania spune într-un comunicat că va examina 'foarte atent' aceste acuzaţii, care acoperă o perioadă dinainte de a se angaja în decembrie 2013 să nu mai plătească medici pentru a vorbi în numele ei sau pentru a participa la conferinţe internaţionale, anunţă Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 29 iul. 2015, 19:56
Producătorul de medicamente GlaxoSmithKline reacţionează la scandalul medicamentelor

Compania este deja suspectată de luare de mită în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria şi Irak.

Ultimele acuzaţii se referă la faptul că GSK a plătit unor medici români sute şi într-unul din cazuri mii de euro între 2009 şi 2012 pentru prescrierea medicamentelor sale, inclusiv tratamente de prostată Avodart şi Duodart şi medicamentul pentru boala Parkinson Requip.

Potrivit unui e-mail demascator trimis luni conducerii companiei, în timp ce o copie a acestui mail a fost obţinută de Reuters, medicii au fost plătiţi pentru prescrierea cu predilecţie a produselor companiei, unii dintre ei plătiţi chiar de mai multe ori.

GSK a oferit de asemenea medicilor mai multe deplasări în străinătate şi i-a plătit sub acoperirea unor participări la consilii consultative, potrivit acestui email.

Compania a declarat ca va examina ‘foarte atent’ aceste acuzaţii, care acoperă o perioadă dinainte de a se angaja în decembrie 2013 să nu mai plătească medici pentru a vorbi în numele ei sau pentru a participa la conferinţe internaţionale.

‘Primim scrisori de acest gen din când în când. Salutăm şi sprijinim posibilitatea ca oamenii să vorbească dacă au dubii’, a declarat GSK într-un comunicat la Londra. ‘Uneori găsim unele lucruri şi acţionăm în consecinţă, alteori descoperirile noastre nu fundamentează problemele ridicate’, adaugă GSK.

Scandalul din China, care a implicat presupuse luări de mită totalizând sute de milioane de dolari, a lovit vânzările GSK în această ţară, deşi CEO al companiei Andrew Witty, raportând miercuri rezultate trimestriale, a declarat că afacerile din China sunt în curs de stabilizare.

Expeditorul e-mail-ului din România a declarat că conţinutul acestuia va fi trimis Departamentului Justiţiei Statelor Unite şi Comisiei pentru Securitate şi Schimb (SEC, Securities and Exchange Commission, aparţinând preşedintelui SUA n.r.), care investighează GSK pentru posibile încălcări ale Foreign Corrupt Practices Act (Legea privind practicile de corupţie în străinătate).

Un program SEC oferă stimulente în numerar denunţătorilor pentru a raporta situaţii de malpraxis corporativ, aminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...