Reuters: Noile state membre au cheltuit doar 11% din fondurile de la Bruxelles pentru infrastructura

Comisia Europeană a alocat pentru 2007-2013 suma de 14,9 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de modernizare a infrastructurii feroviare din noile state membre, însă până acum au fost cheltuiţi doar 1,65 miliarde de euro, adică 11% din fondurile alocate, arată o analiză Reuters pe baza datelor furnizate de Comisia Europeană.
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 18:47
Reuters: Noile state membre au cheltuit doar 11% din fondurile de la Bruxelles pentru infrastructura

Fondurile pentru infrastructură au fost dintotdeauna stimulentul pentru atragerea de noi state în UE. În anii 1980 şi 1990 Bruxellesul a cheltuit miliarde de euro în Spania, Portugalia şi Grecia şi a promis să facă la fel cu noile state membre care au aderat în 2004 şi 2007. Însă până acum miliardele promise nu au îmbunătăţit capacitatea de absorbţie a noilor state membre.

‘Este evident că în aceste ţări există un contrast total între solicitările de finanţare şi capacitatea lor de a absorbi aceşti bani’, a declarat directorul organizaţiei European Rail Infrastructure Managers, Monika Heiming. ‘Gradul de absorbţie al fondurilor UE, în special în cazul căilor ferate, este foarte redus, mult mai redus decât ne aşteptam’, a adăugat Heiming

Vorbind sub protecţia anonimatului, un înalt oficial de la UE a pus că gradul de absorbţie este atât de mic şi din cauză că fondurile sunt plătite de Bruxelles după finalizarea proiectelor. Noilor state membre le lipseşte capacitatea administrativă de a implementa proiecte în valoare de mai multe miliarde de euro, şi spre deosebire de obiectivele Comisiei, au dat prioritate drumurilor faţă de căile ferate. ‘O rată de absorbţie de 11% face ca situaţia să pară mai proastă decât este în realitate. Chiar şi într-o lume ideală am avea o rată finală de plată de 20-25%’, a spus oficialul.

Eşecul în utilizarea fondurilor UE va avea însă consecinţe serioase în condiţiile în care pune sub semnul întrebări capacitatea blocului de a îndeplini o provocare şi mai mare, anume cheltuirea a 500 miliarde de euro care în opinia UE sunt necesare pentru reţeaua sa de transport. Numai până în 2020 Comisia estimează că vor trebui investite 250 miliarde de euro pentru conectare a 120 de mari porturi şi aeroporturi la reţeaua feroviară, pentru modernizarea a 15.000 de kilometri de reţea şi eliminarea a 35 de blocaje transfrontaliere.

‘Transportul este reţeaua vitală a economiei europene şi dacă nu funcţionează fără probleme, economia noastră va încetini’, a declarat comisarul european pentru transport, Siim Kallas, într-un discurs ţinut la Bruxelles în care a detaliat planurile sale vizând cheltuirea unor sume suplimentare în valoare de 31,7 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport în următorii opt ani.

Comisia Europeană susţine că lucrează cu guvernele locale pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă şi speră că după ce vor exista specialişti care să aibă capacitatea de a concepe şi derula proiecte, lucrurile se vor îmbunătăţi. Între timp, banii stau într-un cont UE iar dacă până în 2015 nu vor fi utilizaţi vor fi returnaţi la bugetul Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a......
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...