Reuters: Noul guvern român se angajează să respecte planurile de privatizare

Noul guvern al României va respecta calendarele existente cu privire la vânzarea de acţiuni ale unor companii energetice deţinute de stat şi speră să reuşească dubla listare - pe bursa din România şi pe pieţele internaţionale - pentru cele care urmează să fie cotate la bursă, a declarat joi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, în cursul unei vizite la Londra, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 07:40
Reuters: Noul guvern român se angajează să respecte planurile de privatizare

Noul executiv va începe prin oferta publică secundară de vânzare pentru un pachet de 10% din acţiunile Transgaz către sfârşitul lunii iunie.

Ofertele publice iniţiale (IPO) pentru Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt programate, respectiv, pentru lunile septembrie, octombrie şi decembrie.

„În ce priveşte privatizarea, vom respecta ceea ce ne-am angajat. Insist pentru listarea dublă, întrucât consider că este bine pentru stat şi pentru rezultatul IPO”, a declarat Lucian Isar pentru Reuters. Potrivit ministrului, urmează să fie decis unde ar putea fi dublu listate aceste companii, printre candidaţi afându-se bursele de la Londra şi Viena. La începutul acestui an, Bursa de la Londra a semnat un acord cu Bucureştiul pentru a ajuta la promovarea companiilor româneşti printre investitorii cu sediul în capitala britanică.

România s-a angajat faţă de un calendar ambiţios de privatizări, conform acordului încheiat cu FMI anul trecut. Calendarul a fost amânat de mai multe ori, până acum având loc doar o vânzare minoră de acţiuni ale Transelectrica.

Eşecul vânzării unui pachet minoritar de acţiuni la Petrom – bijuteria unei coroane care şi-a pierdut deja strălucirea, după cum comentează Reuters – şi al companiei Cupru Min au ridicat întrebări serioase cu privire la angajamentul României chiar şi înainte de căderea guvernului anterior, în luna aprilie.

Lucian Isar a mai precizat că analizează ce companii de stat ar putea fi privatizate pentru a genera venituri suplimentare la bugetul de stat şi pentru a îmbunătăţi poziţia internaţională a Bucureştiului pe piaţa IPO.

La rândul său, preşedintele Bursei de Valori de la Bucureşti, Lucian Anghel, membru al delegaţiei în vizită la Londra, a declarat că BVB a încheiat în această săptămână un acord de colaborare cu Bursa de Valori de la Sofia, care va face posibilă listarea dublă a companiilor la bursele de valori din cele două capitale.

„Strategia noastră este de a fi un centru regional pentru statele mai mici din Europa de Sud şi de Est”, a indicat el pentru Reuters. „După acest program foarte ambiţios, am putea vedea o creştere de până la 50% a volumului de acţiuni tranzacţionate la bursa din Bucureşti în termen de 6-12 luni”, a arătat Anghel, precizând că BVB a tras învăţăminte din eşecul vânzării acţiunilor Petrom şi a luat măsuri pentru a facilita şi atrage investiţile, reducând birocraţia.

Scoaterea din nou la vânzare a acţiunilor Petrom nu este probabil să se întâmple până la începutul anului viitor, a mai indicat el.

Pe de altă parte, ministrul Lucian Isar a declarat că analizează ce s-a petrecut în cazurile Petrom şi Cupru Min. Guvernul anterior a renunţat, luna trecută, la vânzarea Cupru Min, cea mai mare societate de exploatare a minereului de cupru din ţară, către firma canadiană Roman Copper Corp, în urma eşecului de a se conveni asupra condiţiilor acordului. „Vom veni cu o soluţie. Aceasta ar putea fi vânzarea, o societate mixtă sau listarea. Nu ştim exact, dar în acest caz (Cupru Min), cu siguranţă ne vom face temele mai bine. Au fost câteva elemente cu care noi nu am fost de acord şi vrem să o facem aşa cum trebuie”, a mai spus Lucian Isar, citat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...