Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt

Băncile şi ceilalţi operatori prezenţi pe piaţă, din Uniunea Europeană, vor trebui să demonstreze autorităţilor de reglementare că nu sunt excesiv de dependente de casele de clearing din Londra pentru procesarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, conform unui proiect de document al UE consultat de Reuters.
AGERPRES - lun, 28 nov. 2022, 15:58
Reuters - UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt

În Regatul Unit îşi are sediul LCH, una dintre cele mai mari companii de clearing din lume, divizie a LSEG. Aici se desfăşoară aproximativ 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deţinute de contrapărţi UE.

De mult timp Executivul comunitar a încercat să-şi reducă dependenţa de casele de clearing din Londra, mai ales acum, când Marea Britanie nu mai este membră a blocului comunitar. UE a acordat „o echivalenţă” temporară sau acces pe piaţă care permite companiilor de clearing din City of London să-şi servească în continuare clienţii din blocul comunitar până în iunie 2025.

Pierderea operaţiunilor de clearing în contracte care valorează mii de miliarde de euro ar fi o lovitură pentru City of London, care se confruntă cu concurenţa centrelor financiare din UE, cum ar fi Paris şi Frankfurt, şi al rivalelor mai îndepărtate precum New York şi Singapore.

Băncile globale au avertizat Bruxellesul că ar putea muta în SUA operaţiunile de clearing dacă UE impune reglementări exagerate.

Comisia Europeană a prezentat un proiect de lege prin care cere operatorilor prezenţi pe piaţă să aibă „un cont activ” cu un nivel minim de activitate care urmează să fie determinat, la o casă de clearing din UE.

„Este adecvat să solicităm contrapărţilor financiare şi non-financiare să deţină, direct sau indirect, conturi cu un nivel minim de activitate la casele de clearing din UE”, se arată în proiect.

Casele de clearing sunt susţinute de un fond de garantare pentru a asigura finalizarea tranzacţiilor chiar dacă una dintre părţi dă faliment.

UE vrea să crească „autonomia strategică” a pieţei sale de capital, pentru a încuraja companiile să obţină fonduri prin emiterea de obligaţiuni, devenind astfel mai puţin dependente de împrumuturile bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz şi Socar Trading au semnat un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România
Romgaz şi Socar Trading au semnat un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România
Societatea Naţională a Gazelor Naturale Romgaz şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat vineri, la Baku, un nou contract individual pentru......
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că ţările occidentale încă mai au ''instincte colonialiste'', ...
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Traficul rutier este restricţionat pe DN1, în afara localităţii Breaza, după ce terasamentul drumului s-a surpat, a ...
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi pentru 87% dintre autorităţi
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi ...
În 2022, în FGO (platformă de integrări şi automatizări) s-au emis cu 25% mai multe facturi decât în 2021, iar numărul ...