Revenire spectaculoasă a fondurilor de investiţii în acţiuni. Ce cumpără campionii

Fondurile de investiţii mutuale au speculat din plin marile variaţii în plus, ca şi pe cele în minus ale cotaţiilor acţiunilor de la bursă din acest an. Cel mai mult au beneficiat fondurile care au încasat dividende mari. Astfel, fondurile de acţiuni au obţinut performanţe de până la 3,5 ori mai mari decât indicii bursieri la care se raportează. „În limita restricţiilor prospectului de emisiune, am profitat de mini-tendinţele din anumite perioade“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET preşedintele executiv al  societăţii  care administrează fondul de acţiuni cu cea mai bună performanţă din acest an.
Adrian N. Ionescu - mie, 25 iul. 2012, 12:03
Revenire spectaculoasă a fondurilor de investiţii în acţiuni. Ce cumpără campionii

Titlurile Fondului Certinvest BET Fi Index au crescut cu peste 21% în acest an, de peste 3,5 ori mai mult decât indicele BET – Fi, al cărui portofoliu îl imită, în anumite proporţii.  Fondul este administrat de Certinvest, cea mai mare firmă de administrare de investiţii independentă de vreun grup financiar.

Indicele BET FI face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi a căştigat doar 5,9 % în 2012.

Indicele BET FI este cel mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Performanţa se datorează şi dividendelor mari încasate de fond. Pe de altă parte,  Fondul Certinvest BET Fi are posibilitatea să imite în proporţie de cel puţin 90% portofoliul indicelui. Administratorul fondului are deci această marjă de a varia cu până la 10% portofoliul fondului faţă de cel al indicelui, astfel încât fondul să beneficieze de minitendinţele din anumite perioade“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Horia Gustă, preşedintele executiv al  Certinvest.

 

Mecanismul creşterii

Beneficiul a venit mai ales din dividemndele mariîncasate de la SIF-uri, Fondul Proprietatea , Petrom şi nu numai. De asemenea au contribuit şi  operaţiunile de vânzare şi de cumpărare de acţiuni mai ales ale Fondului Proprietatea, care acoperă 20% din activele Certinvest BET Fi.

Astfel de operaţiuni, care profită de volatilitatea preţurilor, ţin de un mod speculativ de administrare, şi nu sunt decât la îndemâna profersioniltilor. În cazul Certinvest ele se potrivesc şi cu profilul administratorului fondului, Răzvan Rusu, care este şi directorul de investiţii al Certinvest. Răzvan Rusu recunoaşte pe site-ul Certinvest că abordează agresiv investiţiile personale.

Certinvest  are mai multe fonduri de investiţii care imită diverşi indici bursieri, dintre ele remarcându-se Certinvest XT Index, care avea, vineri, a treia cea mai bună performanţă dintre toate cele 61 de fonduri autohtone de pe piaţă: + 13,64% potrivit raportului Intercapital Invest. În prezent, căderea pieţei a redus la 12,34% randamentul fondului, care imită portofoliu indicelui BET XT, ale celor mai importante 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv FP şi SIF-urile.  BET XT a crescut cu doar 2,7 % de la începutul anului.

Al doilea cel mai mare randament de pe piaţă îl are  fondul mutual Raiffeisen Prosper: 17,4%. Fondul este unul dintre cele vechi de pe piaţă (lansat în iunie 2006), şi este unul care are probabil cea mai mare expunere pe pieţele externe, de peste 51% din activele nete de peste 23 de milioane de lei. Plasamentele externe sunt făcute prin alte câteva fonduri de investiţii străine.

„Fondurile care nu sunt legate de un indice au restricţii de plasament mai mari decât cele care de la înfiinţare îşi propun să replice portofoliile indicilor. În vreme ce fondurile de indice pot avea 20% din active într-o singură acţiune, cele obişnuite nu pot depăşi 5% din portofoliu pe un singur titlu“, explică Horia Gustă, de la Certinvest.

Performanţe notabile au reuşit şi fondurile diversificate, care au restricţii de diferite grade la  plasamentul în acţiuni. Dintre acestea se remarcă Raiffeisen Benefit cu un randament de 11% în 2012, BRD Acţiuni (10%), Certinvest Dinamic (9,2%), BRD Diverso (9,1%) şi BCR Dinamic (8,45%), toate întrecând performanţele indicilor, ceea ce este, în fond şi scopul alegerii unui fond de investiţii.

Dintre cele 40 de fonduri cu expunere pe acţiuni, doar câteva nu au reuşit în acest an randamente pozitive, din cauza specificului lor. Anul trecut toate fondurile cu plasamente în acţiuni erau pe minus.

 

Oportunităţi

 2009, anul de vârf al crizei, a fost şi o oportunitate rară de investiţii, randamentele unor  fonduri de acţiuni pe ultimii trei ani fiind remarcabile: 28,9% la BCR Expert, 22,3% la Raiffeisen Prosper, sau 22,5% la BT Index, , potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din 30 iunie.

Dintre plasamentele interne ale Raiffeisen Prosper se remarcă cele în acţiunile Petrom (SNP, 5,3% din portofoliu), SIF Moldova (SIF2, 4%), FP (3,5%), BRD (3,1%) şi Banca Transilvania (TLV, 2,2), potrivit raportului de la 30 iunie al Raiffeisen Asset Management, administratorul fondului.

Topul primelor 5 deţineri ale BCR Expert este: Petrom (SNP – 9,8%), FP (8,9%), SIF Oltenia (SIF5 – 7,2%), SIF Moldova (SIF2 – 5,6%), şi SIF Muntenia (SIF4 – 5,3%), potrivit datelor preliminare raportului semestrial, comunicate de Mihai Purcărea, directorul de investiţii al Erste Asset Management, administratorul fondului.

Fondul Raiffeisen Confort, care are o politică de trecere de la plasamentele în acţiuni la cele în depozite bancare, dacă bursa merge rău, a reuşit un randament de peste 29% în ultimii trei ani.

Performanţe similare au şi fondurile diversificate Carpatica Global şi Transilvania, care au şi posibilitatea de a investi în obligaţiuni, instrumente care au adus mari beneficii tocmai din cauza crizei.

Totuşi, cei aproape 5 ani de criză lasă încă urme adânci în profitabilitatea fondurilor de acţiuni.

Raiffeisen Prosper, de pildă,  încă nu a reuşit să asimileze pierderile din ultimii ani, înregistrând o pierdere de peste 11% de la lansare şi până  acum. BCR Expert, care este şi mai vechi, are acum pierderi de peste 38% de la înfiinţarea din 2005.

În schimb, fondul echilibrat BCR Dinamic şi-a dublat valoarea, cu un randament de 114% din 2003 încoace.

De asemeni, fondul  diversificat Raiffeisen Benefit, care are şi el plasamente şi  în obligaţiuni, păstrează un randament de la înfiinţare de peste 22%.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...