Revine coșmarul pentru sute de mii de patroni! E oficial, firmele vor depune la ONRC declarația privind beneficiarul real, Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a emis astăzi, 26 aprilie, un decret privind promulgarea unui proiect de Lege referitoare la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului cu implicații asupra persoanelor juridice. Acestea vor fi obligate să depună la ONRC, în jurul datei de 31 mai 2021, o declarație privind beneficiarul real.
Alina Stanciu - lun, 26 apr. 2021, 16:41
Revine coșmarul pentru sute de mii de patroni! E oficial, firmele vor depune la ONRC declarația privind beneficiarul real, Iohannis a promulgat legea

Update:

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a reconfirmat pentru Economica faptul că dorește să se renunțe la declarația privind beneficiarul real. „Încercăm să reparăm ce s-a întâmplat în Parlament, să eliminăm acea prevedere care a reactivat declarația beneficiar real, după ce o eliminasem anul trecut prin lege”, ne-a declarat acesta. Ministrul nu a comentat însă și despre modalitatea legală prin care se va renunța la această declarație. Potrivit unor surse USR, este posibil să se introducă un amendament într-un proiect de lege aflat deja în circuitul parlamentar.

Mare parte dintre firmele din România, inclusiv cele care au printre asociați doar persoane fizice,  vor trebui să depună, în jurul datei de 31 mai, la ONRC, o declarație privind beneficiarul real. Aceasta urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 26 aprilie 2021, un Decret privind promulgarea unui proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Acesta introduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Beneficiarul real este practic acea persoană care beneficiază, într-un final, de pe urma activității unei firme.

Legea va fi aplicabilă numai după publicarea sa în Monitorul Oficial și dacă, ulterior, nu se va publica în Monitor vreun alt ONG care să o modifice, după cum a sugerat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Detalii și AICI

Cum și unde se va depune Declarația privind beneficiarul real

Anul acesta, fiind primul în care se va depune această declarație, data de depunere va fi în jurul lui 31 mai. Aceasta pentru că, potrivit legii, declarația se depune la ONRC în 15 zile de la aprobarea situațiilor fianciare pentru anul precedent.  Altfel, declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă și la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului sau de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

„Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației (…), regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat”, scrie în propunerea de act normativ votată în Parlament.

Istoria unei declarații care a speriat antreprenorii

În data de 21 iulie 2019 intra în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care se introducea în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali. Termenul până la care ageții economici trebuiau să se conformeze era cel târziu 1 noiembrie 2020, însă, urmare a pandemiei, acest termen s-a tot amânat.

În plus, în data de de 9 iulie 2020, intra în vigoare Legea 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut practic înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali. Astfel, până acum, agenții economici au scăpat practic de obligația depunerii acestei declarații.

Potrivit Legii 129/2019, dacă administratorul societății nu a depus declarația în termenul legal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţilor sale teritoriale sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin agenţi constatatori proprii pot constata că ai săvârșit o contravenție și te pot sancţiona cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Mai mult, dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul legal al societății tot nu a  depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii . Aceasta cu mențiunea că  dizolvarea poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...