Revizuirea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej nu are fundament legal – Mining Watch

Decizia de revizuire a acordului de mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului /APM/ Timișoara pentru exploatarea pe bază de cianuri de la Certej este nemotivată și nu are fundament legal, arată, luni, într-un comunicat de presă, Mining Watch România, organizație care monitorizează proiectele de minerit la scară largă.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 13:39
Revizuirea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej nu are fundament legal - Mining Watch

‘Revizuirea decisă de către APM Hunedoara nu face decât să demonstreze că acordul de mediu inițial, nr. 8/05.07.2012, a fost emis ilegal. Documentația solicitată în prezent de APM Hunedoara titularului de proiect în vederea revizuirii acordului ar fi trebuit să stea la baza emiterii acordului de mediu inițial. Acordul de mediu este, în prezent, contestat în instanță de Ministerul Mediului, iar Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Salvați Bucureștiul au intervenit ca părți în procesul care se judecă de către Tribunalul București’, se notează în comunicatul citat.

În acest context, patru organizații non-guvernamentale active în monitorizarea și contestarea proiectelor de minerit la scală largă care încalcă legislația în vigoare — Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Efectul Fluture și Asociația Transilvania Verde, alături de numeroși cetățeni din zona potențial afectată de proiectul minier de la Certej, au depus luni o contestație la APM Hunedoara prin care doresc anularea deciziei de revizuire anunțată de aceasta.

‘Revizuirile unui acord de mediu pot fi întreprinse în măsura în care survin modificări la proiectul aprobat. În cazul de față nu este vorba de o revizuire a cărei necesitate este dată de modificarea proiectului pentru care s-a emis acordul de mediu, ci de un demers întreprins pentru completarea documentației legale. Un asemenea demers țintește mai degrabă să acopere și să completeze documentația întocmită nesatisfăcător și care nu ar fi trebuit să conducă la emiterea unui acord de mediu. Obiectul revizuirii constă în faptul că proiectul minier se suprapune parțial pe suprafața sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munții Metaliferi (…)’, afirmă reprezentanții Mining Watch România.

Potrivit sursei citate, ‘amprenta proiectului minier se suprapune pe 108,7 hectare din suprafața sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munții Metaliferi, pe valea Măcrișului’, situl având o suprafață totală de 26.671 hectare.

Rețeaua Mining Watch România reunește eforturile societății civile și ale comunităților locale de monitorizare, planificare și intervenție privind activitățile miniere în România. Secretariatul rețelei este asigurat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a obținut avizul de mediu pentru exploatarea auriferă din comuna hunedoreană Certeju de Sus, dar mai multe organizații de mediu contestă acest fapt apreciind că tehnologia de prelucrare, în care se folosesc cianurile, este riscantă pentru mediul înconjurător.

Valoarea investiției de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro. Producția preconizată este de 32 de milioane de tone de minereu aurifer, cu un conținut mediu de aur estimat la 2,1 g/tonă.

La momentul eliberării acordului de mediu pentru Certej, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat că documentul în cauză este ilegal și iresponsabil, fiind eliberat fără ca ministerul de resort și Agenția Națională pentru Protecția Mediului /ANPM/ să fi fost informate. În condițiile respective, oficialul a solicitat anularea acordului de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București, a început intervenția pentru......
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...
Vești excelente pentru  viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, au crescut într-o lună cât scăzuseră într-un an
Vești excelente pentru viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, ...
Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II)- unde cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariu, peste 7,9 milioane ...