1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Patronii Băncii Carpatica rămân fără drept de vot. Directorii caută cumpărători fără voia patronilor

Acţionarii principali ai Băncii Comerciale Carpatica (BCC) sunt revoltaţi că, fără acordul lor, Directoratul acesteia a cerut acţionarilor împuternicirea de a găsi parteneri pentru o eventuală fuziune. Totodată, Banca Naţională constată că Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, care au împreună peste 52% din acţiuni, acţionează concertat. Conform legii, un grup concertat de acţionari, care au peste 33% din acţiunile unei companii, trebuie să facă ofertă publică de preluare a restului acţiunilor companiei respective.

13 mar, 2014 | | ECONOMICA.net
(update 13 mar, 2014 16:39) "Cred în sprijinul acţionarilor", spune directorul Băncii Carpatica, după suspendarea drepturilor de vot ale lui Carabulea &Tănase
„Cred cu maximă convigere că având sprijinul acţionarilor, banca va reuşi să se plaseze într-o poziţie mai bună pentru a-şi atinge obiectivele de business: de a fi o bancă de încredere, sigură şi cu servicii orientate către client”, a declarat Johan Gabriels, CEO al BCC, în mesajul obişnuit pentru situaţii de criză.
(update 13 mar, 2014 13:16) Ilie Carabulea rămâne fără drept de vot la Banca Comercială Carpatica
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a suspendat drepturile de vot al e principalilor acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica (BCC), Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase după ce BNR a decis că aceştia acţionează în mod concertat.
De asemeni, cei doi nu mai au voie să cumpere acţiunile BCC.
Ilie Carabulea, fondatorul băncii, nu mai îndeplineşte „criteriul de reputaţie, din perspectiva integrităţii”, potrivit motivaţiei BNR, pentru că „a suferit o condamnare pentru dare de mită” şi pentru că „este cercetat penal în stare de arest”.
Totodată, BNR a constatat că „modul de delegare a drepturilor de vot între domnii Corneliu Tănase şi Ilie Carabulea, cu acordarea unei puteri discreţionare (fără a specifica modul de votare)” a dus la constatatrea că există o relaţie „în care cei doi acţionari semnificativi se constituie ca un grup de persoane care acţionează în mod concertat”.

(update 13 mar, 2014 11:52) Acţiunile Băncii Carpatica au fost suspendate de la tranzacţionare
Bursa de Valori Bucureşti a suspendat de la tranzacţionare acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), de lacare se aşteaptă un comunicat.

Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, acţionarii principali al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), au atras atenţia directorului general al băncii, Johan Gabriels, că a introdus fără acordul lor, pe ordinea de zi a AGA din 10 aprilie, cererea de a împuternici Directoratul să analizeze şi să identifice „eventualele oportunităţi de dezvoltare a Băncii, prin realizarea unei fuziuni şi, în cazul în care există o aslfel de oportunitate", să întocmească un proiect de fuziune care să fie supus aprobării acţionarilor - se spune într-un raport trimis de bancă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Realizarea unui proiect de fuziune presupune alegerea bănci cu care BCC ar fuziona şi negocierea termenilor fuziunii.

Carabulea şi Tănase ceruseră convocarea acţionarilor pentru reducerea de la cinci la trei persoane, atât numărilui de membri ai Consiliului de Supraveghere, cât şi a numărului de membri ai Directoratului, în intenţia de a înlocui actuala conducere executivă, potrivit unor iopinii din piaţă.

Carabulea şi Tănase au mai cerut şi prezentarea unui raport privind modul în care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013 şi reconfirmarea membrilor Consiliului de Supraveghere.

Ilie Carabulea, care are peste 41% din acţiunile BCC, se află în arest preventiv, fiind cercetat în legătură cu presupuse operaţiuni ilegale ale companiei de asigurări Carpatica Asig, parte a Grupului Carpatica.
Corneliu Tănase are peste 11 % din acţiunile BCC.

Cei doi sunt revoltaţi.

"Din modul de formulare şi înscriere în ordinea de zi a AGEA a unui punct necerut de noi (...), lăsaţi să se înţeleagă că acest convocator, publicat de dumneavoastra în data de 6 Martie 2014 şi corectat în 10 martie, a fost acceptat de noi având calitatea de acţionari semnificativi (...), lucru total neadevărat şi revoltător", se spune în scrisoarea trimisă de Carabulea şi Tănase, directorului Gabriels.

Vânzarea Băncii Carpatica este unul dintre  subiectele preferate pe piaţa de capital, fiind printre puţinele cu capital românesc.

În afară de BCC, eventuale ţinte de achiziţii ar mai fi Banca Transilvania (TLV), CEC Bank (deşi statul nu ia în considerare această altternativă) şi alte două bănci mici, Banca Comercială Feroviară, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, şi Banca Romana de Credite şi Investiţii, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. 

Totodată, un alt raport a anunţat aseară că Banca Naţională a României (BNR), prin ordin al prim viceguvernatorului său, „a dispus Băncii Comerciale Carpatica să ia măsura consemnării constituirii grupului de persoane fizice care acţionează concertat şi care deţin participaţii calificate, format din cei doi acţionari semnificativi domnul Carabulea Ilie şi domnul Tănase Corneliu".

Ordinul BNR reaprinde problema eventualei oferte obligatorii de preluare a restului acţiunilor BCC, pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să o impună celor doi acţionari semnificativi.

Bănca Comercială Carpatica (BCC) este evaluată la BVB la 196 de milioane de lei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO