Revoluţie românească în industria mobilei. Familia Rusu construieşte de la zero magazine pe mii de metri şi o nouă fabrică

Retailerul autohton de mobilier Casa Rusu vrea să să extindă cu magazine de până la 10.000 de metri pătraţi construite de ei de la zero. De asemenea, compania din acelaşi grup care se ocupă de producţie va deschide o a patra fabrică în România, în urma unei investiţii de 4,4 milioane de euro. 
Alina Stanciu - mie, 04 mart. 2015, 12:14
Revoluţie românească în industria mobilei. Familia Rusu construieşte de la zero magazine pe mii de metri şi o nouă fabrică

Casa Rusu, compania de retail a principalului producător de mobilier din România, Rus Savitar, este în negocieri pentru cumpărarea unor terenuri în Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj pe care intenţionează să construiască de la zero magazine de 8.000-10.000 de metri pătraţi. Până acum, compania s-a extins cu unităţi de până în 5.000 de  mp, în spaţii închiriate, cea mai mare unitate, de 4.000 de mp, fiind cea inaugurată în 2010, în Centrul Comercial Vitantis. „Avem în plan trei proiecte noi în Timişoara, Bucureşti, Craiova. Un al patrulea ne-am gândit să fie la Cluj. Suntem în negocieri cu proprietarii pentru terenuri”, a declarat Cristian Rusu, proprietarul grupului Rus Savitar-Casa Rusu. 

În momentul de faţă, retailerul operează 17 magazine proprii, din care 11 în franciză. De asemenea, compania va redeschide  pe 6 martie, sub un nou concept, unitatea din Colentina, în urma unei investiţii de 500.000 de euro. Magazinul are o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi şi a presupus angajarea a 42 de persoane.

Retailerul estimează pentru magazinul din Colentina vânzări de aproximativ 3 milioane de euro pe an.

„Am bani pentru două magazine pe an, fără credit”

Din calculele ECONOMICA.NET compania va investi cel mult 2 milioane de euro pentru achiziţionarea unui teren. Valoarea totală a investiţiei per magazin este estimată la 4 milioane de euro. „Preţul terenului este între 100 şi 200 de euro pe metrul pătrat. Piaţa terenurilor a rămas foarte oportunistă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET patronul Casa Rusu. Potrivit acestuia, decizia de a investi în magazine proprii construite de la zero a fost luată pentru a rentabiliza business-ul. „Am considerat că până în 3.000 de metri pătraţi este viabil să plătim chirie. De la acest prag în sus mă simt mai sigur dacă este magazinul nostru”, a explicat Rusu. Potrivit acestuia, compania are bani să investească în două astfel de magazine pe an, fără a apela la credite bancare.

Magazine cu mii de produse

Noul concept de magazin Casa Rusu a fost gândit, spune patronul retailerului, ca un răspuns la cerinţele actuale ale pieţei care caută atât o ofertă bogată, dar şi idei de amenjare. „Vorbim despre un magazin frumos, ceva de genul Lutz din Austria cu zeci de mii de produse”, mai spune Rusu.

Deschid o nouă fabrică

În ceea ce priveşte activitatea de producţie, familia Rusu va investi prin compania sa Rus Savitar 4,4 milioane de euro într-o fabrică de piese înguste în judeţul Timiş. Fondurile necesare sunt asigurate printr-un proiect UE de 1,2 milioane de euro, iar restul din fonduri proprii. ” Acest proiect a fost o oportunitate pentru noi, dar trebuie să finalizăm proiectul în 6 luni. Sigur vom reuşi”, a declarat Rusu. Acesta a explicat că fondurile comunitare vin din alocarea 2007-2013, urmare a faptului că unii beneficiari au renunţat la proiecte iar banii s-au întors în sistem. 

În noua fabrica vor lucra în jur de 100-110 noi angajaţi, iar producţia va fi de 6.000 de seturi pe lună. 

Investitii totale de 30 de milioane de euro 

În afară de lanţul de magazine, grupul are în judeţul Timiş alte trei fabrici de mobilă şi două centre logistice. Prima investiţie a companiei, de 3,5 milioane de euro, a fost în 2005 într-o unitate de producţie de mobilier din pal melaminat. A doua fabrică a fost inaugurată în 2008, a treia, de mobilier tapiţat a fost inaugurată în 2010.

Grupul Casa Rusu-Rus Savitar a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro, cu 25% peste nivelul din 2014. Pentru anul în curs, estimează o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro. Grupul are în jur de 1.000 de salariaţi.  

Te-ar mai putea interesa și
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră prima dată în ultimii zece ani, în contextul în care vremea nefavorabilă şi problemele din industria de......
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Prima moţiune de cenzură depusă în Parlament care va fi dezbătută şi votată va fi cea iniţiată de Partidul Social ...
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
Grupul danez LEGO și-a făcut publice astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, ...
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima ...