Rezerva de apă a municipiului Vaslui a scăzut la o treime, volum care mai ajunge doar pentru o lună

Autorităţile locale vasluiene au intrat în stare de alertă, în condiţiile în care rezerva de apă brută cu care este alimentat municipiul Vaslui a scăzut la 30 la sută din cauza secetei, volum care mai ajunge, potrivit primarului Vasile Pavăl, pentru o lună, maxim o lună şi jumătate.
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 19:45
Rezerva de apă a municipiului Vaslui a scăzut la o treime, volum care mai ajunge doar pentru o lună

Seceta prelungită din această vară a condus la scăderea semnificativă a rezervei de apă pentru populaţia municipiului Vaslui, în condiţiile în care volumul din acumularea Soleşti, din care se alimentează staţia de tratare a oraşului, a coborât sub 30 la sută în momentul de faţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lipsa unor precipitaţii semnificative în perioada imediat următoare ar putea crea probleme deosebite, autorităţile locale vasluiene căutând soluţii astfel încât locuitorii municipiului reşedinţă să nu rămână fără apă potabilă.

„În acumularea Soleşti, principala sursă de alimentare a municipiului Vaslui, dintr-un volum normal de 14 milioane de metri cubi, în prezent mai sunt 4,8 milioane metri cubi, iar cantitatea de apă se diminuează foarte repede atât din cauza evaporaţiei mari, cât şi a infiltraţiilor în sol. Situaţia este una deosebită pentru că, din calculele noastre, dacă nu va mai ploua deloc, volumul de apă existent ne va mai ajunge pentru o lună, maxim o lună şi jumătate. Ca o măsură urgentă am dispus către societatea de distribuţie a apei să repare toate defecţiunile de prin subsolurile blocurilor, chiar dacă instalaţiile sunt ale locatarilor”, susţine primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

Autorităţile vasluiene caută şi alternative pentru a compensa lipsa de apă brută din acumularea Soleşti, una dintre soluţii fiind râul Bârlad. Cantitatea de apă ce poate fi luată de aici este una foarte mică comparativ cu nevoile municipiului Vaslui, mai ales că şi debitul acestui râu este foarte scăzut în această perioadă, tot pe fondul secetei.

În ceea ce priveşte a doua sursă de apă a oraşului, Barajul Puşcaşi, aceasta a fost în reparaţii capitale până în iarna trecută, iar volumul foarte mic de apă acumulat, de 1,7 milioane metri cubi, nu poate fi exploatat.

Te-ar mai putea interesa și
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultima perioadă, a anunţat......
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...