Rezerva Federală americană a menținut rata dobânzii de referință la nivelul 5,25% – 5,50%, cel mai ridicat din ultimii 22 de ani

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a lăsat deschisă posibilitatea unei noi majorări, şi a confirmat soliditatea surprinzătoare a economiei americane, deşi a atras atenţia asupra înăspririi condiţiilor financiare cu care se confruntă companiile şi gospodăriile, transmit DPA şi Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 01 nov. 2023, 21:18
Rezerva Federală americană a menținut rata dobânzii de referință la nivelul 5,25% - 5,50%, cel mai ridicat din ultimii 22 de ani

„Activitatea economică a înregistrat un ritm solid de creştere în trimestru trei din 2023”, se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, în care în unanimitate oficialii au fost de acord să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50% .

Departamentul Comerţului anunţa luna trecută că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans anual de 4,9% în trimestrul al treilea, mai mult decât dublu faţă de avansul de 2,1% înregistrat în trimestrul al doilea şi peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 4,3%.

Chiar dacă este puţin probabil ca acest ritm robust de creştere să se menţină în perioada următoare, performanţele înregistrate în perioada iulie-septembrie 2023 sunt o dovadă a rezistenţei celei mai mari economii a lumii la campania agresivă de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală.

În comunicatul de miercuri al Fed se arată că piaţa forţei de muncă încă este la un nivel „solid” şi inflaţia încă este la un nivel ridicat, iar Fed continuă să ia în considerare „extinderea măsurilor de politică monetară care ar putea fi adecvate pentru revenirea inflaţiei la ţinta de 2%”. Declaraţia sugerează că Fed ar putea decide noi majorări ale dobânzii pentru a contracara inflaţia ridicată.

De asemenea, Fed atrage atenţia că „înăsprirea condiţiilor financiare şi de creditare pentru companii şi gospodării va afecta probabil activitatea economică, angajările şi evoluţia inflaţiei”.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei......
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...