Rezervele certe de gaze ale Romgaz echivalează cu producţia actuală pe 11 ani

Romgaz are rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi, care echivalează cu producţia actuală pe aproape 11 ani şi ceva mai mult decât dublu faţă de cantitatea record extrasă de companie într-un an, înregistrată în anul 1976.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 15:18
Rezervele certe de gaze ale Romgaz echivalează cu producţia actuală pe 11 ani

„Societatea a deținut, în 2012, o cotă de 50,1% din producția internă de gaze naturale și a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane și producția de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale (…) La 30 iunie 2013, Romgaz deținea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi și rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România.

Recordul de producţie a fost înregistrat în anul 1976, când compania a extras aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unei prezentări a companiei din anul 2010.

România este a doua cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, după Polonia, cu un consum de 13,5 miliarde de metri cubi în 2012, potrivit comunicatului transmis vineri de Romgaz.

Astfel, rezervele dovedite ale Romgaz ar acoperi consumul de gaze naturale al României pentru aproape cinci ani.

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producție în România, care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum și 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore.

Romgaz deține acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafață totală de aproximativ 17.650 kilometri pătraţi.

„În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde metri cubi în termeni de producție cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate. Societatea a încheiat o serie de parteneriate și alte acorduri de investiții comune pentru explorarea și dezvoltarea perimetrelor licențiate, atât în străinatate, cât și în România. În Slovacia și Polonia, societatea deține cote de participare de 25% și 30% în parteneriate și, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea și producția a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul României, societatea deține participații (cuprinse între 37,5% și 50%) în două alte perimetre”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu companiile Lukoil, Vanco, Amromco Energy și Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalații din România și din străinătate.

Romgaz este şi cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România, având şase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de 2,76 miliarde metri cubi. Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, compania are o cotă de 90% pe piaţa de înmagazinare subterană a gazelor naturale în România.

Compania a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziționarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de conabilitate.

„Romgaz înregistrează marje de EBITDA ridicate în mod constant, acestea atingând 48,3% în 2012 și 58,7% în prima jumătate a anului 2013, comparativ cu 46,2% în 2011. Legislația din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile deținute de stat prevede ca cel puțin 50% din profitul realizat de companie să fie distribuit sub formă de dividende. Pentru anii 2011 și 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuție a dividendelor de 79% și respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcție de poziția financiară și necesitățile de investiții ale companiei”, se arată în comunicatul companiei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze Romgaz la bursă în luna noiembrie, după mai mulţi ani de amânări.

Surse din piaţa de capital au declarat recent pentru MEDIAFAX că oferta publică prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz Mediaş ar putea începe în 18 octombrie, mai repede decât era programat. Potrivit surselor, dacă oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerată un succes. Estimările anterioare ale autorităţilor vizau suma de 600 milioane de euro.

Operaţiunea presupune atât vânzarea de acţiuni direct la bursa de la Bucureşti, cât şi „împachetarea” acţiunilor în certificate de depozit cu activ suport acţiunile din ofertă (GDR), care vor fi listate la bursa de la Londra.

Statul deţine 85,1% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea are 14,9% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea activelor Enel din România care sunt scoase la vânzare ar fi de 1,9 miliarde de euro. Grecii de la PPC negociază achiziția, cu Goldman Sachs consultant – presă
Valoarea activelor Enel din România care sunt scoase la vânzare ar fi de 1,9 miliarde de euro. Grecii de la PPC negociază ...
Goldman Sachs, care a asistat compania Public Power Corporation din Grecia la majorarea de capital de 1,3 miliarde de euro, este și consultantul companiei elene în procesul de achiziție al......
Vacanța 2023 pe litoralul românesc începe cu tarife de la 40 de lei/noapte – Rezident Eforie Nord
Vacanța 2023 pe litoralul românesc începe cu tarife de la 40 de lei/noapte – Rezident Eforie Nord
Vacanța 2023 pe litoralul românesc începe cu tarife de la 40 de lei/noapte, potrivit Rezident Eforie Nord, care are un ...
Oficial BCE: Va fi nevoie de o perioadă îndelungată pentru îmblânzirea inflaţiei
Oficial BCE: Va fi nevoie de o perioadă îndelungată pentru îmblânzirea inflaţiei
Klaas Knot, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a semnalat luni că ciclul de majorare a dobânzilor, ...
Dezvolatorul CTP extinde parcul logistic din sudul Bucureștiului
Dezvolatorul CTP extinde parcul logistic din sudul Bucureștiului
CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator listat de spații industriale și logistice din Europa Continentală, extinde ...