Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

Rezervele constituite din cele mai importante cereale vor înregistra al treilea an de declin, din cauza secetei care afectează trei continente, majorând costurile importurilor de alimente, estimate deja de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la nivelul record de 1.240 miliarde de dolari.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 13:36
Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

Stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor coborî cu 1,8%, la minimul a patru ani, înaintea recoltei din 2013, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, citat de Bloomberg. Recoltele din SUA, cel mai mare exportator, se află în cea mai dificilă situaţie începând din 1988, în timp ce valurile de căldură intensă distrug culturile în Europa, iar precipitaţiile din sezonul musonic sunt în India cu 20% sub nivelul normal.

Amploarea impactului negativ a condus la preţuri record la porumb şi soia, în timp ce grâul a urcat la maximul a patru ani. Pentru investitori, cerealele sunt materiile prime cu cea mai bună evoluţie în acest an, iar Goldman Sachs Group, Macquarie Group şi Credit Suisse Group afirmă că trendul va continua.

Un indice al preţurilor pentru 55 de alimente a crescut cu 6,2% în iulie, cel mai mare avans lunar începând din noiembrie 2009, a anunţat, joi, Agenţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU. În urmă cu mai puţin de doi ani, creşterea rapidă a preţurilor la alimente a împins 44 de milioane de oameni în sărăcie extremă şi a contribuit la revoltele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

„Oamenii credeau că până la sfârşitul anului vom înota în porumb. Apoi au lovit lunile iunie şi iulie, după care situaţia a mers tot mai prost”, a afirmat Kelly Wiesbrock, manager la fondul de hedging Harvest Capital Strategies din San Francisco.

Preţul grâului a urcat cu 41% în acest an, la 9,18 dolari pe buşel (1 buşel-27 kilograme) pe bursa din Chicago. Soia s-a apreciat cu 32%, la 15,89 dolari/buşel (27,2 kg), iar porumbul cu 27%, la 8,23 dolari/buşel (1 buşel-25,4 kilograme). Porumbul a atins pe parcursul zilei un nivel record de 8,265 dolari pe buşel.

Seceta înregistrată în SUA în iunie a fost cea mai extinsă începând din 1956, iar ultimele 12 luni cele mai călduroase înregistrate vreodată. În timp ce Departamentul pentru Agricultură anticipa o recoltă record în iunie, estimarea a fost redusă în iulie cu 12%, cea mai importantă revizuire nagativă începând din anii ’90. Statul american va opera o nouă revizuire la raportarea datelor din august, estimează analiştii consultaţi de Bloomberg.
SUA se aşteaptă în continuare la o recoltă ridicată de porumb, de 329,45 tone, a treia cea mai mare din istoria Statelor Unite, în timp ce Canada, al treilea mare exportator mondial de grâu, a anticipat în iulie o recoltă în urcare cu peste 4%.

Preţurile mai mari încurajează dezvoltarea agriculturii în America de Sud. Argentina va avea o recoltă record de porumb, de 31 de milioane de tone, potrivit estimărilor organizaţiei Crea. Brazilia va depăşi, probabil, SUA ca cel mai mare producător de soia, estimează firma de cercetare Agroconsult.

Chiar dacă SUA estimează o scădere de 7,5% a rezervelor mondiale de grâu anul următor, cel mai mult în rândul recoltelor importante, stocurile tot ar fi cu 42% peste nivelul din 2008. Secete, îngheţuri şi inundaţii au afectat în 2008 culturile din Australia până în Argentina şi SUA, alimentând un avans al preţului la grâu până la nivelul record de 13,495 dolari.

Preţurile alimentelor la nivel mondial, măsurate de ONU, se află, încă, cu 10% sub nivelul record înregistrat în februarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...