Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

Rezervele constituite din cele mai importante cereale vor înregistra al treilea an de declin, din cauza secetei care afectează trei continente, majorând costurile importurilor de alimente, estimate deja de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la nivelul record de 1.240 miliarde de dolari.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 13:36
Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

Stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor coborî cu 1,8%, la minimul a patru ani, înaintea recoltei din 2013, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, citat de Bloomberg. Recoltele din SUA, cel mai mare exportator, se află în cea mai dificilă situaţie începând din 1988, în timp ce valurile de căldură intensă distrug culturile în Europa, iar precipitaţiile din sezonul musonic sunt în India cu 20% sub nivelul normal.

Amploarea impactului negativ a condus la preţuri record la porumb şi soia, în timp ce grâul a urcat la maximul a patru ani. Pentru investitori, cerealele sunt materiile prime cu cea mai bună evoluţie în acest an, iar Goldman Sachs Group, Macquarie Group şi Credit Suisse Group afirmă că trendul va continua.

Un indice al preţurilor pentru 55 de alimente a crescut cu 6,2% în iulie, cel mai mare avans lunar începând din noiembrie 2009, a anunţat, joi, Agenţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU. În urmă cu mai puţin de doi ani, creşterea rapidă a preţurilor la alimente a împins 44 de milioane de oameni în sărăcie extremă şi a contribuit la revoltele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

„Oamenii credeau că până la sfârşitul anului vom înota în porumb. Apoi au lovit lunile iunie şi iulie, după care situaţia a mers tot mai prost”, a afirmat Kelly Wiesbrock, manager la fondul de hedging Harvest Capital Strategies din San Francisco.

Preţul grâului a urcat cu 41% în acest an, la 9,18 dolari pe buşel (1 buşel-27 kilograme) pe bursa din Chicago. Soia s-a apreciat cu 32%, la 15,89 dolari/buşel (27,2 kg), iar porumbul cu 27%, la 8,23 dolari/buşel (1 buşel-25,4 kilograme). Porumbul a atins pe parcursul zilei un nivel record de 8,265 dolari pe buşel.

Seceta înregistrată în SUA în iunie a fost cea mai extinsă începând din 1956, iar ultimele 12 luni cele mai călduroase înregistrate vreodată. În timp ce Departamentul pentru Agricultură anticipa o recoltă record în iunie, estimarea a fost redusă în iulie cu 12%, cea mai importantă revizuire nagativă începând din anii ’90. Statul american va opera o nouă revizuire la raportarea datelor din august, estimează analiştii consultaţi de Bloomberg.
SUA se aşteaptă în continuare la o recoltă ridicată de porumb, de 329,45 tone, a treia cea mai mare din istoria Statelor Unite, în timp ce Canada, al treilea mare exportator mondial de grâu, a anticipat în iulie o recoltă în urcare cu peste 4%.

Preţurile mai mari încurajează dezvoltarea agriculturii în America de Sud. Argentina va avea o recoltă record de porumb, de 31 de milioane de tone, potrivit estimărilor organizaţiei Crea. Brazilia va depăşi, probabil, SUA ca cel mai mare producător de soia, estimează firma de cercetare Agroconsult.

Chiar dacă SUA estimează o scădere de 7,5% a rezervelor mondiale de grâu anul următor, cel mai mult în rândul recoltelor importante, stocurile tot ar fi cu 42% peste nivelul din 2008. Secete, îngheţuri şi inundaţii au afectat în 2008 culturile din Australia până în Argentina şi SUA, alimentând un avans al preţului la grâu până la nivelul record de 13,495 dolari.

Preţurile alimentelor la nivel mondial, măsurate de ONU, se află, încă, cu 10% sub nivelul record înregistrat în februarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...