Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari, în august

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat o scădere record cu 93,9 miliarde de dolari în luna august, în urma intervenţiilor agresive ale Beijingului pentru a împiedica deprecierea yuanului şi stabilizarea pieţelor financiare, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 13:59
Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari, în august

Datele publicate luni de Banca Poporului din China (PBOC) arată că rezervele valutare ale ţării au scăzut luna trecută cu 93,9 miliarde de dolari, până la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie. Chiar dacă sunt în continuare cele mai mari din lume, rezervele valutare ale Chinei s-au redus constant după vârful de 3.990 miliarde de dolari atins în luna iunie 2014, în condiţiile în care acumularea îngrijorărilor cu privire la încetinirea celei de-a doua economii a lumii a determinat din ce în ce mai multe companii şi investitori să scoată bani din China.

‘Intervenţiile frecvente vor diminua rapid rezervele valutare şi vor înăspri condiţiile de lichiditate de pe piaţă’, a declarat Zhou Hao, economist şef la Commerzbank în Singapore.

Un semn pozitiv este că recurgerea la rezervele valutare nu a fost atât de mare pe cât se aşteptau unii comentatori care estimau că rezervele valutare ale Chinei s-au diminuat cu până la 200 de miliarde de dolari într-o singură lună. Chiar şi aşa economiştii cred că reducerea rezervelor a fost, probabil, uşor mai mare decât cifra oficială de 94 de miliarde de dolari având în vedere impactul pozitiv al evoluţiei cursului de schimb al dolarului în raport cu alte valute. Cea mai mare parte a rezervelor valutare ale Chinei sunt în obligaţiuni emise de Trezoreria SUA.

Scăderea rapidă a rezervelor valutare ale Chinei a venit ca urmare a deciziei surprinzătoare a autorităţilor de la Beijing, care în data de 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului. În replică investitorii au vândut masiv yuani, de temă că vor urma şi alte devalorizări, iar Banca Centrală a Chinei a fost nevoită să vândă dolari din rezervele sale pentru a evita ca yuanul să se deprecieze şi mai mult în raport cu moneda americană.

În prezent, oficialii chinezi sunt hotărâţi să demonstreze că pieţele lor financiare au revenit la normal după devalorizarea yuanului şi evoluţiile volatile de pe pieţele bursiere chineze care au provocat turbulenţe în întreaga lume. Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a spus miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, reuniţi zilele trecute la Ankara, că piaţa financiară chineză a ajuns la finalul fazei de corecţie, după o creştere accelerată a preţului acţiunilor în prima jumătate a anului. În pofida acestor comentarii, pieţele bursiere chineze au închis luni în scădere, după un week-end prelungit.

De asemenea, luni, autorităţile chineze au revizuit în jos estimările privind creşterea economică înregistrată în 2014, precizând că a doua economie a lumii a înregistrat anul trecut un avans de 7,3% în loc de 7,4% cât s-a anunţat anterior. În acest an economia chineză se îndreaptă spre cea mai mică creştere din ultimii 25 de ani şi mulţi analişti cred că ar putea chiar rata ţinta oficială de creştere de 7%.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...