Nemulţumit de produsul cumpărat? Nu mai e nevoie de judecată. Apare mediatorul

Directiva europeană privind rezolvarea alternativă a disputelor între consumatori şi furnizorii de produse şi servicii ar putea fi adoptată în prima parte a anului următor, după care va fi transpusă în legislaţia din România, a declarat, marţi, Mihail Meiu, director în cadrul ANPC.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 13:38
Nemulţumit de produsul cumpărat? Nu mai e nevoie de judecată. Apare mediatorul

Soluţionarea alternativă a disputelor (ADR – Alternative Dispute Resolution) în materie de consum este o modalitate de rezolvare mai rapidă şi mai uşor de utilizat decât procedurile judiciare. ADR-urile sunt entităţi care trebuie să fie notificate în fiecare stat membru al Uniunii Europene şi care vor încerca să rezolve disputele consumatorilor cu operatorii economici pe cale amiabilă, prin analiza documentelor justificative.

ANPC a solicitat Comisiei Europene ca directiva să oblige operatorii economici să anunţe consumatorii dacă participă sau nu la un ADR, astfel consumatorii putând decide dacă achiziţionează produse sau servicii de la firma respectivă.

„Dacă operatorul nu e înscris într-un ADR, probabil consumatorul nu va apela la el pentru că ştie că, în caz de probleme, acestea nu vor putea fi soluţionate”, a spus Meiu.

El a explicat că în România sistemul voluntar de înscriere în ADR nu este soluţia cea mai sigură, aşa cum se întâmplă în alte state cu experienţă.

ADR-urile trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a deveni funcţionale, aceste aspecte fiind încă dezbătute la nivelul Comisiei Europene.

În România, există medierea pentru soluţionarea amiabilă a plângerilor, dar serviciile de mediere costă, iar consumatorii români nu sunt încă învăţaţi să plătească pentru astfel de servicii, apreciază Meiu.

El a arătat că se discută încă dacă ADR-urile vor fi gratuite sau vor presupune vreun cost, iar în acest caz cine le va suporta. Comisia Europeană ar dori ca aceste servicii să fie gratuite, însă există state membre care susţin că orice serviciu de consultanţă se plăteşte.

Directorul ANPC spune că trebuie găsite soluţii astfel încât să nu se apeleze la bugetul de stat pentru aceste costuri, mai ales în condiţiile crizei actuale, iar consumatorul să îşi poată permite să plătească pentru aceste servicii, în cazul în care costurile se vor răsfrânge asupra lui.

Te-ar mai putea interesa și
António Guterres a obținut al doilea mandat de secretar general al ONU
António Guterres a obținut al doilea mandat de secretar general al ONU
Adunarea Generală a ONU a confirmat vineri reînnoirea pentru încă 5 ani a mandatului de secretar general al ONU deţinut de portughezul António Guterres, relatează agenţiile DPA şi EFE,......
Ministerul Finanțelor oferă spre vânzare o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis
Ministerul Finanțelor oferă spre vânzare o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis
Ministerul Finanţelor (MF) lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată ...
Consiliul European recomandă României să revină la un deficit bugetar de sub 3% în 2024
Consiliul European recomandă României să revină la un deficit bugetar de sub 3% în 2024
Consiliul European a adoptat vineri o recomandare în cadrul procedurii de deficit excesiv care a fost începută în cazul ...
Al Dahra, care exploatează cea mai mare suprafață de teren arabil din România, investește 20 de milioane de euro în capacități de stocare a lucernei
Al Dahra, care exploatează cea mai mare suprafață de teren arabil din România, investește 20 de milioane de euro în ...
Al Dahra, companie cu origini în Arabia Saudită, acționarul majoritar al Agricost SRL ce exploatează cea mai mare suprafață ...