eMAG a spart pragul de un miliard de euro. Cifra de afaceri a crescut cu 17,5%, în 2018, până la 4,77 miliarde lei

Grupul eMAG a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,77 miliarde lei (1,03 miliarde euro), în creștere cu 17,5% faţă de anul anterior, în condiţiile unei majorări puternice a numărului de selleri şi produse pe marketplace, iar compania vrea să investească 150 de milioane de euro în tehnologie în următorii cinci ani, a anunţat, miercuri, directorul general eMAG, Iulian Stanciu.
Lidia Neagu - mie, 29 mai 2019, 08:48
eMAG a spart pragul de un miliard de euro. Cifra de afaceri a crescut cu 17,5%, în 2018, până la 4,77 miliarde lei

”Investiţia totală în companii şi tehnologie a fost decirca 141 de milioane de euro. Dorim să investim 150 de milioane de euro în tehnologie în următorii cinci ani pentru că tehnologia este cea care asigură atât creșterea, cât și profitabilitatea”, a declarat Stanciu.

Rezultatele au fost susținute de extinderea ofertei de produse, de creșterea numărului de clienți în toată regiunea și de investițiile în angajați, logistică, tehnologie și dezvoltare internațională.

Stanciu a precizat că afacerile eMAG din România sunt profitabile, iar tot profitul realizat în țară este reinvestit. De asemenea, investițiile mai sunt susținute prin credite și din capitalul adus de compania Naspers, acționar al companiei.

„Până acum Naspers au investit în România, în eMAG aproape 250 milioane de dolari”, a spus Iancu.

Acesta a adăugat că eMAG s-ar putea lista la Bursă, însă compania nu are un plan concret în acest sens pentru următorii doi ani.

Clienții eMAG și potențialul Marketplace

În prezent, eMAG a ajuns la 9,44 milioane de clienți în regiune, cu 1.868.600 în plus față de anul precedent, dintre care 975.000 au venit din România, 232.000 din Bulgaria, 463.000 din Ungaria și 198.000 din Polonia.

Factorii care au determinat creșterea sunt serviciile de calitate și oferta extinsă care cuprinde 5,7 milioane de produse. 52% dintre produsele vândute de platforma eMAG provin de la cei 16.350 de selleri listați.

Stanciu a mai spus că în ultimul an a crescut ponderea vânzărilor din mediu rural, cu circa 38%. Din totalul clienților noi din România, aproximativ jumătate provin din mediul rural.

Până la finalul anului 2020, obiectivul eMAG este ca numărul sellerilor care vând prin Marketplace să ajungă la 40.000.
eMAG Marketplace reprezintă și o modalitate de dezvoltare pentru micii producători români, întreprinderi sociale și ONG-uri care beneficiază de condiții preferențiale de listare prin intermediul programului Deschide România.

Cei 1.300 de producători români prezenți în program au vândut în 2018 peste 170.000 de produse în valoare de 12,3 milioane de lei din 2.015 categorii de produse, iar dezvoltările noi din platformă au scopul de a încuraja și alți selleri să intre în acest program.

Totodată, Stanciu estimează că, în 2020, numărul produselor aflate la vânzare în marketplace va depăşi 10 milioane, de la 5,7 milioane în 2019 şi 3,1 milioane în 2018. În plus, în fiecare lună intră aproximativ 700 de seller noi pe platformă, numărul lor ajungând, în acest an, la 16.350, de la 10.030 în 2018.

”Obiectivul nostru este de a ajung la 40.000 de selleri în toate ţările în care suntem activi. Mai este loc de creștere. În prezent peste 1.000 de selleri vând și pe piețele internaționale unde activăm, în special în Bulgaria și Ungria, dar și în Polonia”, a spus Stanciu.

Acesta a explicat că eMAG a introdus și un program de penalizări pentru selleri pe baza indicatorilor de performanță, care urmăresc rata retururilor, gradul de mulțumire al clienților și altele. Dacă un comerciant ajunge la trei suspendări atunci colaborarea va înceta. În ultimele 12 luni, un număr de 875 de selleri au fost suspendați.

De asemenea, retailer-ul va introduce în perioada următoare și un sistem de rating din partea clienților, care vor putea acorda note sellerilor.

Rețea de livrare extinsă
Serviciile de livrare specială, precum livrarea planificată și ridicarea din lockerele easybox lansate în 2018, alături de extinderea orei până la care se poate comanda cu livrare a doua zi (de la 18.00 la 23.59 pentru București) au contribuit la scurtarea timpului de livrare.

Până la finalul lunii octombrie 2019, rețeaua de lockere easybox va număra 300 de unități în București și alte cinci orașe mari. De asemenea, începând cu luna august, clienții vor putea plasa retururile în lockere.

Viteza medie de livrare a crescut în București, de la o medie de 1,67 de zile la 1,49 de zile în acest an. Compania mai vizează creșterea colaborării cu Poșta Română prin deschiderea a 133 de oficii noi treptat începând cu luna august.

În martie, eMAG Ungaria şi Extreme Digital, cei doi lideri ai comerţului online din Ungaria, au anunţat fuziunea prin care va apărea una dintre cele mai importante companii de e-commerce din Europa Centrală şi de Est, cu o ţintă de vânzări de un miliard de euro în şase ani.

O mie de selleri din România vând în Ungaria, Bulgaria şi Polonia şi au livrat anul trecut peste 200.000 de comenzi, dublu faţă de anul precedent. În prezent, sunt peste 100.000 de companii în România care fac comerţ şi peste 4 milioane de clienţi care cumpără, potrivit datelor companiei.

Anul trecut, 1.650 dintre companiile înscrise pe platforma eMAG au fost start-up-uri.

Cu ocazia Sellers’ Day 2019, a fost lansată şi platforma de training eMAG Academy. Platforma include 100 de tutoriale video însumând peste 300 de ore de înregistrări, 130 de articole legate de funcţionarea Marketplace, şi o zonă extinsă de întrebări şi răspunsuri menite să ajute sellerii să-şi optimizeze procesele de business şi să răspundă mai bine nevoilor clienţilor.

Grupul eMAG include Dante International (eMAG Romania), Depanero, Conversion Marketing, Sameday Courier (Delivery Solutions), PC Garage, eMAG Bulgaria, eMAG Ungaria și eMAG Polonia. 

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...