Rezultatele ofertei publice Nuclearelectrica, prezentate de Constantin Niţă

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, va susţine, luni, o conferinţă de presă privind oferta publică iniţială Nuclearelectrica.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 04:46
Rezultatele ofertei publice Nuclearelectrica, prezentate de Constantin Niţă

La conferinţă vor mai participa şeful Direcţiei Generale de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, şi un reprezentant al Sindicatului de Intermediere.

Oferta publică iniţială de vânzare a 10% din Nuclearelectrica s-a încheiat cu succes, acţiunile fiind suprasubscrise, atât pe tranşa investitorilor mici, cât şi pe cea a investitorilor instituţionali, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, surse din piaţa de capital.

‘Subscrierile s-au încheiat astăzi (vineri – n.r.) la ora 13.00 şi la această oră (13.45 – n.r.) încă se preiau ordinele pentru a fi înregistrate în sistem. Oferta a fost suprasubscrisă, deci va fi declarată un succes. Anunţul oficial va fi făcut luni, 23 septembrie, când va fi anunţat preţul şi gradul de alocare’, au spus sursele citate.

Vineri a fost ultima zi în care investitorii interesaţi de acţiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare a 10% din titlurile producătorului de energie.

Oferta a început la 9 septembrie şi a fost programată să dureze două săptămâni.

Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune. 85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune, în prezent, două reactoare nucleare cu o putere cumulată de 1.400 de MW, care asigură împreună circa 20% din producţia de energie a ţării.

Energia nucleară este cea mai ieftină din reţea, după cea hidro.

Guvernul are în plan realizarea altor două reactoare nucleare la Cernavodă până în 2020, proiect în valoare de 6,45 miliarde de euro, pentru care Nuclearelectrica caută momentan parteneri privaţi.

România şi-a asumat în faţa FMI un plan de privatizări în sectorul energetic, care prevede listarea a 10% din Nuclearelectrica în septembrie 2013 şi a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.

Urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o participaţie de 10% din Hidroelectrica va fi cotată la bursă în toamna anului viitor.

Complexul Energetic Hunedoara va fi vândut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...