Rezultatul alegerilor parlamentare – publicat în MO

Rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 14:47
Rezultatul alegerilor parlamentare - publicat în MO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la Bruxelles că imediat ce se va publica rezultatul alegerilor parlamentare în Monitorul Oficial va convoca Parlamentul, punctând însă că trebuie să ţină cont să nu se suprapună funcţionarea a două Legislative.

„Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial, convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină cont de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două Parlamente. Parlamentul actual îşi termină mandatul pe 19”, a precizat Băsescu.

Şeful statului a spus că se va gândi dacă va convoca Parlamentul pe 19 decembrie, la ora 13,00.

Administraţia Prezidenţială informase, marţi, că preşedintele va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea prim-ministrului care să formeze viitorul Guvern, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.

La începutul lunii decembrie, Băsescu preciza că la consultările pentru desemnarea premierului după alegerile legislative va chema partidele, nu alianţele, susţinând că liderii USL ar vrea să vină împreună pentru a se „supraveghea” unii pe alţii.

„Categoric partidele, pentru că în Constituţie art. 103 face referire strict la partide. Dacă vă uitaţi în legea partidelor, definiţia pentru partide şi alianţe este diferită. Eu nu pot să încalc Constituţia. În plus, ar mai avea un efect dacă aş accepta să discut cu alianţe, mai ales când vorbim de USL care spune că va obţine peste 50% – nu mai am dreptul să consult celelalte partide pentru că este prevedere expresă în Constituţie, când un partid obţine 51%, numai cu el se face consultarea”, afirma Băsescu, înainte de alegeri.

El a precizat că, în cazul în care USL va solicita să vină numai împreună la consultări, atunci el nu va avea nicio posibilitate să fie „drăguţ”, iar cei care formează Uniunea vor trebui să aibă încredere unii în alţii.
* * *
Uniunea Social Liberală a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica trecută, după numărarea totală a voturilor, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. La Camera Deputaţilor USL a obţinut 58,63% dintre voturi, ARD – 16,50%, PP-DD – 13,99%, UDMR – 5,13%. La Senat USL a obţinut 60,10%, ARD – 16,70% , PP-DD – 14,65%, UDMR – 5,23%. Prezenţa la urne a fost de 41,76%.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...