1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Companii

RHS a intrat oficial în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a aprobat deschiderea procedurii de insolvenţă a RHS Company, la solicitarea companiei, distribuitorul IT, cu afaceri de peste 80 milioane de euro în 2010 şi profit în ultimii trei ani, având conturile blocate ca urmare a unei suspiciuni de fraudă prin neplata TVA.

02 apr, 2012 | Mediafax

"Insolvenţa se datorează nu lipsei de profitabilitate a companiei, care a încheiat ultimii trei ani pe plus, ci unei suspiciuni de fraudă de 97 milioane de lei realizată la RHS, Scop Computers şi Romsoft, principalii jucători pe piaţa de profil din România", se arată într-un comunicat al casa de avocatură Borza şi Asociaţii.

În cazul RHS, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis, la 9 martie, o decizie de instituire a unor măsuri asiguratorii în urma unor verificări prin care s-a constat că RHS Company, distribuitor de componente, accesorii şi sisteme IT, şi Romsoft au achiziţionat prin intermediul Star Soft şi Nord Star Soft servicii de furnizare date, prelucrare informaţii pentru monitorizarea GPS a autovechiculelor în sumă de 550 milioane de lei (130 milioane de euro) de la o firma "fantomă", Twin Impex SRL.

"TVA-ul aferent acestor facturi şi dedus fiscal este de 97 milioane de lei. RHS a contestat la Judecătoria Sector 3 măsura asiguratorie instituită de ANAF", se spune în comunicat.

Administrator judiciar a fost desemnat Euro Insol, care se ocupă şi cu reorganizarea Sevtrans, Uztel, Asmita Gardens, Ibiza Sol, Universul, Meridian Land şi Hotel Planet.

"Insolvenţa RHS nu vine să obstrucţioneze punerea în executare a măsurii asigurătorii luate de ANAF, în condiţiile în care nu există o hotărâre judecătorească care să confime creanţa fiscală iar actul administrativ fiscal este contestat, ci reprezintă singura cale de continuare a activităţii cu efecte benefice pentru cei 200 salariaţi, pentru bugetul statului şi pentru piaţa IT în ansamblu ei", a declarat avocatul Remus Borza, practicianul coordonator al Euro Insol.

El a adăugat că, având în vedere gradul ridicat de solvabilitate al RHS, ANAF îşi va putea recupera creanţa în procedura insolvenţei dacă va exista o hotărâre judecătorească care să constate obligaţia de plată către buget a sumei de 97 milioane de lei.

"În condiţiile în care se menţinea poprirea pe conturile debitoarei, societatea era în imposibilitatea de realizare a obiectului de activitate, de plată a furnizorilor, a salariaţilor, a băncilor şi implicit a obligaţiilor fiscale curente. Consecinţa imediată unei atare stări de fapt era dispariţia din piaţă a unui important jucator cu efecte dramatice pentru întreaga industrie IT", a mai spus Borza.

Înfiinţată în 1999, RHS Company este unul dintre cei mai importanţi distribuitori locali de componente, accesorii şi sisteme IT, cu filiale în Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Galaţi, Suceava, Braşov, Ploieşti, Iaşi şi Craiova şi reprezentanţe în Olanda, Macedonia, Serbia şi Bulgaria.

Compania, controlată de omul de afaceri Dragoş Alexandru Popescu, a înregistrat afaceri de peste 80 milioane de euro în 2010 şi este cel mai mare importator al mărcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft şi principalul furnizor pentru retailerii Altex, Domo şi hipermarket-uri.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO