1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Ribo, ArcelorMittal Galaţi: Combinatul devine nesustenabil dacă factura la energie va mai creşte

Directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat, marţi, că activitatea companiei va deveni nesustenabilă dacă factura la energie va continua să crească.

09 apr, 2013 | Mediafax

Ribo a spus că anul trecut factura plătită de ArcelorMittal la energie electrică şi gaze a fost de 140 milioane euro, în creştere cu 25 milioane euro faţă de 2009, primul an al crizei, dar posibil să crească cu încă 54 milioane euro până în 2015, dacă nu vor fi reduse costurile suplimentare peste factura cu preţul la energie.

Directorul general a precizat că ArcelorMittal, în calitate de mare consumator de energie-locul al doilea pe ţară-, este preocupat de tariful final al electricităţii, deoarece factura totală reală include, pe lângă preţ, toate costurile suplimentare pentru transport şi distribuţie, certificate verzi, taxe de cogenerare, costurile de echilibrare şi accize.

''Dacă aceste costuri suplimentare, taxe, peste preţul energiei vor continua să crească, afacerile noastre în România nu vor mai fi sustenabile. Este important ca ArcelorMittal să nu aibă costuri suplimentare în comparaţie cu cele ale companiilor producătoare de oţel din ţările membre are Uniunii Europene, menţinând, astfel, sustenabilitatea activităţilor industriale în România', a declarat Ribo.

Totuşi, directorul general a exclus ideea închiderii combinatului de la Galaţi, reiterând ideea că grupul ArcelorMittal este hotărât să rămână în Europa.

Fără să precizeze care ar fi nivelul costurilor impuse de certificatele verzi pe care l-ar putea suporta compania de la Galaţi, Bruno Ribo a precizat că intenţia Guvernului de a reduce la jumătate subvenţia pentru certificatele verzi pe megawatt se află ''pe drumul cel bun'.

Pe de altă parte, directorul general a precizat că ArcelorMittal Galaţi a înregistrat în ultimii patru ani rezultate negative, pierderi suportate de compania mamă şi că nici previziunile pentru acest an nu sunt pozitive. Pentru contracararea dificultăţilor apărute de la izbucnirea crizei, ArcelorMittal Galaţi continuă Programul de Transformare (ARC 2015+), lansat în 2009 şi care presupune luarea unor măsuri menite să reducă costurile de producţie şi să menţină competitivitatea companiei.

În context, Bruno Ribo a precizat că în acest an compania de la Galaţi nu prevede închiderea vreunei alte unităţi de producţie, ci doar, posibil, transformarea unora şi nici deschiderea unei alte scheme de plecări voluntare.

Practic, schema de plecări voluntare, lansată luna trecută şi care se va încheia la finele lunii mai, va fi ultima schemă de acest gen a companiei, a adăugat Bruno Ribo, precizând că 7.000 este numărul minim de angajaţi cu care combinatul de la Galaţi poate continua activitatea.

În prezent, combinatul are aproximativ 7.500 de angajaţi, faţă de 28.000, câţi avea în 2001, înainte de privatizare. Majoritatea siderurgiştilor a plecat din combinat în cadrul celor 12 scheme de plecări voluntare derulate de administraţie începând din 2001.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO