„Risc crescut” de a dezvolta o afecţiune neurologică rară cu vaccinul Johnson & Johnson – FDA

 Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) din Statele Unite a avertizat luni cu privire la "un risc crescut" de a dezvolta sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară, asociat cu vaccinul împotriva COVID-19 de la Johnson & Johnson, notează AFP.
AGERPRES - mar, 13 iul. 2021, 08:41

Autorităţile sanitare americane au identificat 100 de cazuri raportate de persoane care au dezvoltat sindromul Guillain-Barré, din aproape 12,5 milioane de doze administrate din acest vaccin.

Din aceste 100 de cazuri, 95 au fost grave şi au necesitat spitalizare. O persoană a murit.

„Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, iar rata cazurilor raportate depăşeşte cu o marjă mică rata de bază în populaţia generală”, a afirmat luni seară compania farmaceutică Johnson & Johnson într-un comunicat.

Sindromul Guillain-Barré este un atac asupra nervilor periferici caracterizat prin slăbiciune sau chiar paralizie progresivă, de cele mai multe ori începând de la picioare şi uneori urcând pentru a ajunge la muşchii respiraţiei, apoi la nervii capului şi gâtului.

Această boală afectează anual între 3.000 şi 6.000 de persoane în Statele Unite.

În avertismentul său, FDA a indicat că la majoritatea indivizilor simptomele încep în termen de 42 de zile de la administrarea vaccinului.

Persoanele care au primit acest ser trebuie să consulte de urgenţă un medic în cazul unor dificultăţi de mers, de înghiţire sau de mestecat, precum şi în cazul unor probleme de vorbire, vedere dublă, incapacitate de a mişca ochii, în special.

FDA a subliniat, totuşi, că „se observă în continuare că beneficiile (vaccinului) depăşesc în mod clar riscurile potenţiale”.

Acest anunţ este încă o lovitură pentru serul Johnson & Johnson, aprobat de urgenţă în Statele Unite în februarie, care a fost suspendat timp de zece zile în aprilie după rapoarte despre femei care au dezvoltat cazuri severe de cheaguri de sânge în asociere cu niveluri scăzute de trombocite, după vaccinarea lor.

Şi în acest caz, autorităţile sanitare au decis în cele din urmă că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Băncile din România au performanţa de aproape două ori mai mare decât media celor din UE. Circa 20 dintre acestea sunt de vânzare – analiză Ernst and Young
Băncile din România au performanţa de aproape două ori mai mare decât media celor din UE. Circa 20 dintre acestea sunt ...
O analiză realizată de Sebastian Mocanu, Partener, Strategie şi Tranzacţii EY România, arată că, la sfârșitul lunii ...
Ce spune investiția Intel de 20 de miliarde de dolari în fabrica de cipuri despre viitorul pieței semiconductoarelor
Ce spune investiția Intel de 20 de miliarde de dolari în fabrica de cipuri despre viitorul pieței semiconductoarelor
Criza de cipuri a început să facă valuri în lumea tehnologiei la începutul anului 2021, iar un an mai târziu, aceasta ...
Un nou model electric Dacia ar putea ajunge pe piață după 2026
Un nou model electric Dacia ar putea ajunge pe piață după 2026
Alianța Renault - Nissan - Mitsubishi a prezentat astăzi planul său de dezvoltare până în 2030. În detalii se face ...