1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 36 º

Finanţe şi bănci

RisCo:Peste 160.000 de companii din România au o valoare de piaţă sub 1.000 de euro

Forţa economiei româneşti este dată şi de valoarea companiilor. Doar 37 de companii din cele peste 600.000 din România au o valoare de piaţă de peste 500 de milioane de euro. În schimb peste 160.000 sunt atât de îndatorate încât abia mai valorează, fiecare, câte 1.000 de euro, potrivit unui raport al platformei de verificare online a firmelor din Romania, RisCo.

07 feb, 2014 | | ECONOMICA.net

Valoarea de piaţă a 162.455 de firme din Romania era, la sfârşitul anului 2013, mai mică sau egală cu 1.000 de euro, arată o analiză realizată de RisCo - Verificare Firme Online. La polul opus, se regăsesc 37 de companii, cu o valoare de piaţă mai mare de 500 milioane euro.

„Ca să ştim unde este locul economiei româneşti la nivel global şi al UE, trebuie să ştim câte dintre companii au dimensiuni suficiente pentru a fi competitive într-o piaţă tot mai integrată. Mai puţin de 30.000 de companii aveau o valoare de piaţă de peste 1 milion de euro şi mai puţin de 5.000 aveau o valoare de piaţă de peste 10 milioane de euro, la nivelul anului 2013”, spune Dragoş Cabat, Managing Partner RisCo.

Pentru că firmele foarte mici reprezintă majoritatea, „politicile guvernamentale de sprijinire a economiei ar trebui să se axeze pe acest segment de firme”, adaugă analistul citat.

Raportul a calculat valoarea de piaţă a firmelor estimând valoarea de piaţă a capitalurilor şi datoriile firmei, folosind datele contabile la sfârşitul fiecărui an fiscal, „ajustate cu multiplii medii relevanţi ai unor companii din acelasi domeniu de activitate cu firma analizată, listate pe pieţele de capital”. De asemenea, sunt luate in calcul si rezultatele financiare nete prin metoda de calcul de actualizare a flxurilor de numerar.

Alte peste 159.000 de companii româneşti au un risc de insolvenţă foarte ridicat, cuprins între 90 şi 100%. Dintre acestea, 3.346 de firme chiar au intrat în insolvenţă anul trecut.

Pe de altă parte, pentru aproape 230.000 de firme probabilitatea de a intra în insolvenţă se află la un nivel minim, cel mult 10%. Şi dintre acestea, peste 1.400 de companii au intrat în insolvenţă, majoritatea din motive care nu au fost legate de situatia lor financiara sau legală,  ci mai degraba de motive administrative.

Cele mai expuse riscului de insolvenţă sunt firmele din construcţii, comerţul cu amănuntul şi cu ridicata, dar şi companii din domeniul serviciilor.

În general, companiile mari au o probabilitate de insolvenţă mai scazută decat companiile mici si foarte mici.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului,  numărul insolvenţelor a crescut cu peste 10% în 2013 faţă de 2012, până la 29.587 de firme, aşa cum a crescut şi numărul firmelor radiate şi dizolvate (la 80.786, respectiv, 23.209 companii).

În plus, peste 22.000 de firme şi-au suspendat activitatea pe parcursul anului trecut.

Probabilitatea de insolvenţă este determinată pe baza rezultatelor financiare publicate de către societăţile comerciale la sfârşitul fiecărui an fiscal. Calculele RisCo au fost efectuate pentru un număr între 600.000 – 700.000 de firme pentru fiecare an din perioada 2005-2012.

Statisticile nu iau în considerare următoarele tipuri de societăţi: întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, bănci, IFN-uri, organizaţii cooperatiste de credit, cooperative agricole şi mesteşugăreşti, societăţi de asigurări şi brokeri de asigurpri, brokeri, fonduri şi societăţi supuse reglementărilor pieţei de capital.

RisCo - Verificare Firme Online susţine că raportul său, “Probabilitatea de Insolvenţă şi Valoare de Piaţă”, prezintă probabilitatea de insolvenţă a unei firme şi valoarea de piaţă a acesteia pentru ultimii patru ani fiscali.

Raportul este menit să ajute companiile din România să evalueze probabilitatea de insolvenţă a partenerilor de afaceri, pentru a întelege dacă este sigur să intre în relaţii comerciale cu aceştia.


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO