Riscul de pe piața de capital românească rămâne ridicat, cu tendință de creștere – raport

Riscul pe piaţa de capital din România rămâne unul ridicat, cu tendinţe de creştere, în contextul în care structural bursele de valori reacţionează rapid şi anticipativ la orice factori de stres care ar putea perturba evoluţiile economice, sociale sau politice, arată Raportul anual al Comitetului Naţional de supraveghere Macroprudenţială (CNSM) pe 2021, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 04 iul. 2022, 19:51
Riscul de pe piața de capital românească rămâne ridicat, cu tendință de creștere - raport

Totodată, riscul de lichiditate la Bursa de Valori Bucureşti rămâne unul mediu.

Potrivit documentului, valoarea medie zilnică tranzacţionată în anul 2021 a scăzut cu 11% faţă de media anului 2020. Capitalizarea BVB a recuperat în totalitate scăderea înregistrată în anul 2020, iar la finalul lunii decembrie 2021 a înregistrat o valoare de 229 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 48% faţă de decembrie 2020.

„Cele două segmente importante ale pieţei de capital din România, respectiv organismele de plasament colectiv şi piaţa bursieră, au cunoscut în anul 2021 o volatilitate moderată, corelată cu o tendinţă similară observată pentru majoritatea pieţelor de capital din regiune. Toţi indicii bursieri au recuperat în anul 2021 pierderile înregistrate, indicele BET atingând un nou maxim istoric de peste 13.000 de puncte, după ce pe parcursul anului 2020 izbucnirea crizei sanitare a determinat fluctuaţii semnificative pe piaţa de capital locală”, se arată în document.

Capitalizarea bursieră a înregistrat o creştere de circa 48,40% în data de 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020 şi un avans de aproximativ 53% la data de 26 ianuarie 2022 comparativ cu finele anului 2021. Raportat la sfârşitul anului 2019, capitalizarea s-a majorat cu aproximativ 30,41%, indicând faptul că valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul prepandemie.

La finele anului 2021, bursele internaţionale de acţiuni au înregistrat o revenire, după ce în martie 2020 acestea au consemnat cea mai semnificativă deteriorare din cauza pandemiei COVID-19. Pieţele bursiere internaţionale au înregistrat creşteri semnificative în lunile iulie-august datorită unui sentiment puternic pozitiv al investitorilor, subliniază raportul citat.

„Indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii pozitive la finalul anului 2021, comparativ cu 31 decembrie 2020. Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o creştere de 33 la sută la 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020. Cea mai semnificativă rată de creştere a fost de 40 la sută aferentă indicelui BET-TR, care surprinde evoluţia preţurilor companiilor componente, cât şi dividendele oferite de acestea. Indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB ce au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, a înregistrat la 31 decembrie 2021 o creştere de aproximativ 29 la sută”, se mai arată în Raport.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...