1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Riscul economic al aprecierii euro, noua durere de cap a Europei

Cea mai mare durere de cap a Europei a devenit riscul economic implicat de aprecierea euro, monedă despre care unii analişti nu credeau să mai supravieţuiască în 2013, din cauza crizei datoriilor suverane din sudul continentului, relatează Bloomberg.

16 ian, 2013 | ECONOMICA.net

Aprecierea euro la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni l-a determinat marţi pe premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker, şeful Eurogroup, să avertizeze că "o monedă periculos de puternică" va îngreuna redresarea economică din cauza costului mare al exporturilor.

Ţările din sudul Europei, afectate de datoriile mari, au târât zona euro în recesiune în trimestrul al treilea al anului trecut. Boala s-a întins şi în Germania, guvernul cancelarului Angela Merkel anunţând miercuri reducerea estimării de creştere economică pentru 2013 la numai 0,4%.

Avertismentul lui Juncker nu va avea un efect de durată asupra euro atâta timp cât Banca Centrală Europeană (BCE) nu este pregătită să ia vreo măsură pentru deprecierea euro, potrivit unei note a unor analişti ai Danske Bank.

Cotaţia medie a euro a fost anul trecut de 1,2860 dolari pe unitate, cu un minim de 1,2061 dolari pe unitate în 24 iulie şi un maxim de 1,3458 dolari pe unitate în 28 februarie.

Pe 14 ianuarie 2013, euro a atins 1,3404 dolari pe unitate, iar în tranzacţiile de miercuri este în declin cu 0,3%, la 1,3273 dolari pe unitate.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că rata de schimb a euro se află la nivelul mediei pe termen lung.

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat miercuri la Viena că rata de schimb a euro "nu reprezintă un motiv major de îngrijorare".

Juncker, care îşi va încheia săptămâna viitoare mandatul de opt ani la conducerea Eurogroup, a devenit primul politician care a menţionat impactul negativ al aprecierii euro asupra exporturilor, drept o problemă mai presantă decât criza datoriilor suverane.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO