Rival puternic pentru Dacia: Grupul Stellantis va produce șapte modele pe noua platformă low-cost

Încă de la primele detalii despre Citroen e-C3, a devenit limpede că vehiculul va fi un rival pentru Dacia Spring. Ei bine, grupul Stellantis pregătește alte șase modele care ar putea ținti „rețeta” Dacia.
Robert Stan - mie, 18 oct. 2023, 22:23
Rival puternic pentru Dacia: Grupul Stellantis va produce șapte modele pe noua platformă low-cost

Odată cu lansarea modelului Citroen e-C3 al mărcii franceze, parte a grupului Stellantis, au ieșit la lumină informații care vizează o întreagă familie de vehicule care țintesc zona în care Dacia își găsește clienții.

În ciuda faptului că oficialii grupului Stellantis susțin că viitoarea gamă de produse accesibile este menită să contracareze ofensiva mărcilor chineze, în special pe piața din Europa, devine limpede că modelul de business al Renault pentru Dacia a fost îndelung discutat în birourile grupului care controlează mărci precum Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, sau Vauxhall.

Până și numele noii platforme pe care este bazat Citroen e-C3 și pe care vor fi asamblate și celelalte șase vehicule amintește de strategia Dacia: „smart car”. Să nu uităm că, de-a lungul ultimilor ani, Dacia a evocat puternic ideea „smart” (inteligent) prin noțiuni precum „smart buy”, „smart price”, „smart equipment”, „smart solutions”, „smart innovation” sau „smart buyers”.

Unde mai pui că, în urmă cu un an, și la doar câteva săptămâni după prezentarea conceptului Manifesto de către Dacia, aceeași marcă Citroen a grupului Stellantis anunța conceptul Oli, un vehicul la fel de radical și cu o caracterizare identică: „laborator de idei”. Mai mult chiar, la prezentarea Citroen Oli, Vincent Cobee, pe atunci CEO al Citroen, ducea mai departe asemănările cu Dacia Manifesto declarând că noul concept este „o declarație legată de mașinile electrice accesibile, responsabile, care emană libertate. Oli este un laborator care demonstrează că nu este complet o nebunie să țintești la asta”.

Dacă acum un an cei de la Citroen aduceau în atenție doar vag intenția de a concura cu modelul de business al Dacia, în iulie 2023, publicația franceză Le Monde scria, în urma unei discuții cu Thierry Koskas, cel care a devenit CEO al Citroen la începutul acestui an, că „scăderea spectaculoasă a vânzărilor a determinat marca franceză să adopte o direcție strategică similară cu cea a mărcii Dacia, de tip low cost”. În același context, Koskas a declarat că Citroen va deveni o „marcă populară capabilă să facă mobilitatea electrică accesibilă”, favorizând „simplitatea și durabilitatea”. O asemănare mai clară cu strategia Dacia nici că se poate.

Ca prim model bazat pe noua platformă e-CMP a Stellantis, noul Citroen e-C3 este un deschizător de drumuri. Asta pentru că, Renaud Tourte, cel care are în administrare noua platformă în cadrul grupului a declarat la prezentarea vehiculului că „aproximativ” șapte noi mașini ar trebui să se bazeze în viitor pe acesta. Nu este clar dacă oficialul s-a referit strict la modele 100% electrice, bazate pe e-CMP sau și la modele cu sisteme hibride de propulsie dezvoltate pe CMP.

Conform lui Tourte, va urma o versiune mai mare a lui e-C3, iar vehiculele de la cel puțin două alte mărci Stellantis vor folosi ca bază, începând din 2024, această platformă. Întrebat și dacă viitorul Fiat Panda, așteptat pe la jumătatea anului 2024, va fi unul dintre ele, oficialul a răspuns glumeț că o astfel de idee „n-ar fi complet prostească”. Pe lângă mărcile Citroen sau Fiat, și Opel ar putea avea cel puțin un model bazat pe „smart car”. Cu ceva timp în urmă, oficialii mărcii germane, acum și ea parte a grupului Stellantis, menționau că în viitor vor avea în portofoliu un model electric cu un preț în zona a 25.000 de euro.

Dar ce este platforma „smart car”? În baza celor anunțate de șefii Stellantis, întregul grup, cu toate mărcile sale, își va grupa în viitor producția pe patru platforme – Mic, Mediu, Mare și Cadru. Cea mică, CMP, a fost modificată astfel încât să permită dezvoltarea unor vehicule cu preț redus, iar un exemplu este chiar Citroen e-C3. De altfel, platforma „smart car”, proiectată parțial împreună cu Tata Motors, a fost inițial dezvoltată pentru India și alte piețe emergente. Ea „nu este un brad de Crăciun din punct de vedere tehnologic, dar are tot ce ai nevoie în segmentul B”, a explicat plastic Thierry Koskas, șeful Citroen.

Acest model abia prezentat este asamblat la uzina Stellantis din Trnava, Slovacia, și dispune de o baterie litiu-fier-fosfat de 44 de kilowați care asigură o autonomie de 320 km. Întregul proiect a fost realizat având ca țintă un preț maxim de 25.000 de euro. Astfel, noul Citroen e-C3 are acum, în momentul prezentării, un preț de bază de 23.300 de euro, iar la începutul lui 2025 va fi lansată o versiune chiar mai ieftină, cu un preț-țintă de 19.990 de euro, dar care va asigura o autonomie de doar 200 km. Livrările actualei variante vor debuta în al doilea trimestru al anului 2024.

Trebuie menționat și că o versiune indiană a lui C3 a fost lansată în 2022, pentru ca, la începutul lui 2023, să primească și o versiune cu sistem de propulsie complet electric. Varianta pentru Europa este însă parțial diferită. Conform lui Thierry Blanchard, manager de produs pentru vehiculele de clasă B ale Citroen, panourile de caroserie sunt complet noi, deși „morfologia” de bază este aceeași. Din punct de vedere tehnic, modelul respectă reglementările europene în materie de siguranță și are o baterie mai mare și un motor electric diferit de cele din India. Varianta europeană are o bateria de 44 kWh produsă în China de SVolt, precum și un motor electric proiectat și construit în Franța de un joint-venture între Stellantis și Nidec.

Citește și:
– Stellantis a prezentat noul model Citroen e-C3, un concurent serios pentru Dacia Spring
– Stellantis pregătește lansarea unui Fiat Panda electric, care să concureze Dacia Spring

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...