Rivalul lui Sarkozy: Merkel începe să-mi accepte ideile şi va susţine renegocierea pactului fiscal

Francois Hollande, rivalul preşedintelui Nicolas Sarkozy la alegerile din Franţa din 6 mai, este încrezător că Germania va accepta, într-un final, propunerea sa de renegociere a pactului fiscal al UE, după ce cancelarul german Angela Merkel s-a arătat pentru măsuri de stimulare a creşterii economice
Economica.net - Dum, 29 apr. 2012, 12:54
Rivalul lui Sarkozy: Merkel începe să-mi accepte ideile şi va susţine renegocierea pactului fiscal

Candidatul din partea partidului socialist este favorit în sondaje şi vrea renegocierea pactului fiscal al UE şi adoptarea unor măsuri de stimulare a creşterii economice, considerând că austeritatea nu reprezintă o soluţie pentru criza datoriilor de stat din zona euro, relatează Mediafax.

Hollande insistă că Merkel, care se opune renegocierii pactului fiscal, va accepta în final această propunere, el considerând că declaraţiile de sâmbătă ale cancelarului german arată că Europa începe să accepte avertismentele sale privind austeritatea, transmite Reuters.

Merkel a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Leipziger Volkszeitung, că este pregătită să consolideze Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi să flexibilizeze modul de utilizare a fondurilor UE pentru infrastructură, două dintre măsurile susţinute de Hollande.

Totuşi, cancelarul german a exclus, în acelaşi interviu, posibilitatea renegocierii pactului fiscal semnat în martie de 25 de state UE.

Berlinul este de asemenea puţin entuziasmat de ideea lui Hollande de a finanţa proiecte mari de infrastructură în UE prin emisiunea de obligaţiuni comune europene.

„De câteva săptămâni, ideile pe care le propun au câștigat teren nu numai în Franţa, ci în întreaga Europă. Acum, Merkel spune că este gata să facă mai multe pentru creştere”, a spus Hollande la un post de radio, făcând referire şi la comentariile recente ale preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi ale liderilor din Spania, Portugalia şi Italia.

El a subliniat că, până acum, Merkel nici nu voia să audă despre creştere economică, susţinând fără echivoc austeritatea.

„Va fi renegociere. Va fi un pact de creştere”, a spus candidatul francez la preşedinţie.

Perspectiva accederii la putere în Franţa a unui socialist pentru prima dată după încheierea mandatului lui Francois Mitterrand, în 1995, a deranjat unii investitori, determinând creşterea dobânzii obligaţiunilor de stat franceze în raport cu cele germane.

Promisiunea lui Hollande de a renegocia pactul fiscal ameninţă să creeze divergenţe serioase în inima Europei, însă Germania caută să minimizeze diferenţele de opinie faţă de candidatul socialist din Franţa, subliniind că este nevoie de o strategie UE privind creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.

Sarkozy nu a reuşit să-şi respecte promisiunile de reducere a şomajului, principalul motiv pentru care se află cu circa 10 puncte în urma contracandidatului său în sondajele pentru alegerile din 6 mai.

Joi, institutul de statistică din Franţa a anunţat că rata şomajului a atins cel mai ridicat nviel din 1999, numărul şomerilor urcând aproape de 3 milioane, o nouă lovitură pentru preşedintele în exerciţiu.

Pactul fiscal al UE a fost creat ca soluţie la criza datoriilor de stat, scopul fiind impunerea unei discipline fiscale după modelul german la nivelul Uniunii. Pactul a fost semnat de 25 din cele 27 de state UE, excepţie făcând Marea Britanie şi Cehia. Guvernul ceh a indicat că s-ar putea alătura ulterior pactului, după o dezbatere publică serioasă.

Irlanda a semnat pactul, însă a hotărât convocarea unui referendum pentru ratificare, la 31 mai.

Cel mai recent sondaj arată că irlandezii vor aproba acordul. Aproximativ 47% dintre irlandezi vor susţine pactul fiscal, potrivit rezultatelor prezentate sâmbătă, în scădere cu două puncte procemtuale faţă de luna martie.

Totodată, 35% dintre respondenţi s-au arătat împotriva pactului, iar 18% sunt încă indecişi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse Moscovei
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse ...
Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul ...