ROBOR creşte abrupt, anticipând majorarea dobânzii cheie la 2,25% după şedinţa din 9 februarie a BNR. La final de an, ROBOR-ul ar putea atinge chiar 4%

08 02. 2022
bnr-v

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, continuă trendul ascendent şi a ajuns pe 8 februarie la 3,22%. Acest indicator s-a depreciat cu peste 6,5% de la începutul anului şi până în prezent. De ce şi ce se va întâmpla în continuare cu acest indicator ne vor explica doi economişti renumiţi.

„România a reuşit să aibă printre cele mai mari rate ale inflaţiei şi cea mai mică rată a dobânzii cheie dintre ţările din regiune”, arată Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.  Pachetele de măsuri legislative pentru compensare expiră la 31 martie 2022. Probabil Guvernul va mai prelungi aceste măsuri, dar pe legislaţia actuală avem şanse ca în luna aprilie, rata inflaţiei să depăşească semnificativ nivelul de 10%, crede Dumitru.

În acest context, este firesc să ne confruntăm cu o majorare a dobânzilor, iar riscurile care sunt deja conturate pot face ca aceste dobânzi să crească mult mai mult. „Cu onestitate, nu ştim dacă dobânzile se duc la 4%, 5% sau chiar 6%. Avem printre cel mai mici dobânzi din regiune, dar printre cele mai mari deficite bugetare şi de cont curent. Prognoza noastră este că dobânda de politică monetară va ajunge la 3,5% în 2022, dar riscurile sunt în creştere, iar incertitudinile extrem de mari în ceea ce priveşte inflaţia.”, spune Ionuţ Dumitru

Previziunile Raiffeisen Bank merg către un ROBOR la trei luni de 3,70%  şi 3,75% la şase luni la sfârşitul lunii iunie şi de 3,85% pentru ROBOR la trei luni şi 3,95% la şase luni la finalul lunii decembrie. Dar, riscurile de majorare a acestor dobânzi rămân mari.

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, se aşteaptă ca scadenţele pe termen scurt ale ROBOR să ajungă la 3,25%, deoarece în acest an, mai există anticipaţii de majorare a dobânzii cheie a BNR. Ultimul sondaj CFA reflecta cel puţin trei majorări de dobândă BNR în 2022, în paşi de câte 0,25%. „Cu toate acestea, există posibilitatea ca în acest an să avem mai multe majorări ale dobânzii cheie decât cele pe care le-am anticipat prin sondajele CFA. La o dobândă de politică monetară de 3% în 2022 nu este exclus să avem şi un ROBOR de 4% până la sfârşitul anului”, a declarat Adrian Codîrlaşu.

Banca Naţională a decis pe 10 ianuarie 2022 majorarea dobânzii de politică monetară la 2%, de la 1,75%, şi a coridorului de referinţă dintre dobânzile active şi pasive din jurul dobânzii cheie la 1,00. Decizia băncii centrale urmează tendinţa impusă de băncile centrale din Europa şi de Est, precum şi deciziile Băncii Central Europene. Majorarea dobânzii BNR încearcă o contracarare a excaladărilor inflaţioniste, care sunt aşteptate pentru acest an să atingă nivelul de 10%.