Roboţii colaborativi: de ce au nevoie afacerile mici de ei şi cum se schimbă joburile în viitor – VIDEO

Roboţii colaborativi (coboţi) sunt acei roboţi, care, spre deosebire de cei industriali, muncesc cot la cot cu oamenii, şi reprezintă o soluţie mai versatilă şi flexibilă. Producătorii de coboţi susţin că oamenii nu îşi vor pierde joburile din cauza lor, dar este nevoie de astfel de tehnologii pentru a creşte eficienţa şi productivitatea pentru a rezista în piaţă chiar şi în cazul afacerilor mici.
Lidia Neagu - mie, 30 oct. 2019, 19:36
Roboţii colaborativi: de ce au nevoie afacerile mici de ei şi cum se schimbă joburile în viitor - VIDEO

De altfel, colaborarea dintre om și robot crește productivitatea cu 85% peste nivelul care ar fi înregistrat dacă ar funcționa independent. Coboţii pot fi reprogramați ușor și rapid pentru a trece de la o operație la alta într-un proces de producție, reducând astfel semnificativ timpul întreruperii producției și îmbunătățind în general rentabilitatea. Deorece sunt proiectaţi să îndeplinească sarcini monotone, repetitive și obositoare, roboţii îmbunătățesc mediul de muncă pentru angajați și reduc potențialele riscuri de accidente la locul de muncă. La rândul său, aceasta înseamnă mai puține zile de muncă pierdute pentru companie și o reducere a timpilor morți de până la 85%.

Noua categorie de roboţi a fost introdusă pe piaţă pentru prima dată în 2008 de Esben Ostergaard, co-fondatorul companiei Universal Robots, cu afaceri inclusiv în România. De la lansarea primului robot colaborativ, compania a înregistrat o creștere considerabilă, iar în acest moment, peste 38.000 de roboții Universal Robots sunt instalaţi în toată lumea. Printre clienţii companiei din România se numără fabrica Ford de la Craiova, Continental

Noul plan de acţiune al producătorului sunt firmele mici şi mijlocii (IMM), chiar dacă pare o investiţie costisitoare, compania susţine că investiţia se amortizează în mai puţin de un an. Preţul pentru un astfel de robot pleacă de la 20.000 de euro şi poate ajunge până la 40.000, în funcţie de dimensiunea acestuia.

„Vedem foarte mult potenţial în piaţa din România pentru că fabricile de aici doresc să fie la fel de competitive ca cele din alte ţări. Potenţialul este şi pentru IMM-uri, mai ales că, majoritatea coboţilor se adresează lor. Coboţii pot fi folosiţi în diverse industrii cum ar fi cea de bunuri de larg consum, pharma, cosmetice şi alimentaţie. De fapt, este foarte posibil ca românii să consume alimente făcute cu coboţi şi să nici nu ştie”, a declarat la o întâlnire cu presa, Răzvan Isac, Sales Development Manager Romania & Balkans la Universal Robots.

Doar un job din zece poate fi complet automatizat

Răzvan Isac spune că scenariul potrivit căruia roboţii vor „fura” locurile de muncă ale oamenilor este fals şi doar un job din zece poate fi complet automatizat. Apoi, roboţii trebuie supravegheaţi de către oameni, iar introducerea lor în liniile de producţie vor genera profesii noi. De asemenea, potrivit unui studiu internaţional, trei din cinci producători afirmă că nu găsesc forță de muncă calificată, astfel că folosirea unor coboţi ar suplini locuri de muncă neocupate.

Potrivit acestuia, România are 11 roboţi industriaţi la 10.000 de lucrători, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboţi la 10.000 de lucrători. Cehia este de departe cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori.

Coboţii „lucrează” alături de muncitori şi pot fi programaţi pentru aplicaţii precum ridicări de produse de până la 16 kilograme, înşurubări, atomatizări, asamblări, lipit, distribuire, ambalare, paletizare, sudare, dozare, frezare, analiză de laborator.

În zilele noastre, tot mai multe companii din întreaga lume folosesc coboţi pentru automatizarea proceselor de producţie. Creșterea pieței robotilor colaborativi este de așteptat să continue. Conform unui studiu, mărimea pieţei va creşte de la 459 milioane de dolari în 2018 la 3,26 miliarde de dolari până în 2022. În fiecare an, piața roboţilor colaborativi crește în medie cu 63,33%.

Federația Internațională de Robotică (IFR) consideră că roboții colaborativi sunt una dintre cele mai importante tendințe tehnologice care vor contura piața în viitor. 

În 2018, Universal Robots a avut un venit de 237 milioane de dolari. Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul în Odense, Danemarca, și are filiale și birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Republica Cehă, Polonia, Turcia, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...