Robotul cu ochi umani, câştigătorul „Oscarului” în robotică. Ce aplicaţii practice poate avea – VIDEO

Premiul 2020 pentru inovație și antreprenoriat în domeniul roboticii și automatizării (IERA), supranumit şi "Oscarul" roboticii, a revenit companiei Photoneo din Polonia și tehnologia sa de înaltă rezoluție „MotionCam-3D”. Un robot care vede mai bine, funcționează mai bine și mai sigur, în special pentru noi, oamenii, care ne vom găsi din ce în ce mai mult în postura de a împărţi spațiul de lucru cu mașini autonome (cum ar fi coboţii), în special la nivel industrial.
Lidia Neagu - mie, 20 ian. 2021, 19:22
Robotul cu ochi umani, câştigătorul

Datorită unui scaner 3D avansat, roboții pot vedea lumea din jurul lor în mod clar și, cu cea mai înaltă rezoluție, poate chiar mai detaliat decât o pot face ochii umani.

MotionCam-3D este un scaner 3D conceput de Photoneo care captează obiecte în mișcare rapidă și oferă cei mai eficienţi ochi din lume pentru roboții industriali în termeni de rezoluţie şi precizie.

„Juriul este încântat să anunțe selecția Motion Cam-3D a Photoneo ca fiind câștigătoarea celui de-al 16-lea premiu IERA”, spune președintele juriului Robert Ambrose de la IEEE-RAS. „Premiul celebrează combinația conceptelor inovatoare cu eforturile antreprenoriale pentru a aduce aceste idei pe piață. Câștigătorul din acest an este un nou sistem de imagistică 3D care îmbină beneficiile ambelor viziuni stereo cu abordări de lumină structurată pentru a produce un sistem de percepție rapid și precis cu aplicații în societate și industrie. ”

Ochi pentru roboți care văd submilimetri – ce aplicaţii practice pot avea
„MotionCam-3D oferă ochilor roboților cu cea mai mare rezoluție și precizie din lume”, a declarat Jan Zizka, CEO al producătorului din Bratislava, Photoneo. „Camera noastră este capabilă să inspecteze obiecte care se mișcă la 140 de kilometri pe oră (…) Datorită viziunii automate precise, roboții pot analiza și obiecte cu imagini de înaltă rezoluție, ceea ce este important în controlul calității”.

Aşa cum spune şi Zizka, calitățile acestei tehnologii sunt utile în diverse domenii. De exemplu, în comerțul electronic și logistică, roboţii echipaţi cu astfel de ochi pot sorta obiectele şi pot ajuta și sisteme de livrare autonome.

Dar asta nu e tot, camera ajută și la procesarea alimentelor și sortarea deșeurilor, precum și în agricultură, la strângerea recoltelor.

Automatizarea accesibilă pentru IMM-uri

Aplicațiile inteligente cobot, precum câștigătorul premiului IERA, reduc considerabil obstacolele pentru companiile mici și mijlocii de a utiliza robotica pentru automatizare.

„Un robot industrial tradițional poate fi ușor echipat cu noi instrumente pentru a-l transforma într-un ajutor cu adevărat colaborativ”, a spus Milton Guerry, președintele Federaţiei Internaţionale de Robotică.

O tehnologie cheie pentru dezvoltarea și creșterea întregii industrii robotice. Datorită acestui nou sistem de viziune, în viitor va fi mai ușor să împărțirea spațiului de lucru între oameni și roboți, folosind roboți colaborativi sau coboti , care prin viziune 3D se vor putea mișca mai bine în medii industriale (cu mai multă siguranță pentru colegii oameni).

Candidaţi la premiul pentru inovaţie

Celălalt finalist la ediţia din 2020 este compania daneză OnRobot, care a creat un dispozitiv de prindere inteligent numit RG2-FT: cu vârful degetelor „simte” și alege materialele delicate, cum ar fi sticla subţire sau probele de testare chiar și fără a ști locația exactă într-o cutie.

Anul trecut, premiul a fost acordat companiei UVD Robots din Danemarca. Aceasta a dezvoltat un robot care dezinfectează spaţiile cu ajutorul razelor UV şi care poate anihila coronavirusul.

Premiul pentru inovaţie și antreprenoriat în robotică și automatizare este una dintre cele mai importante distincţii din lumea roboticii. Este sponsorizat în comun de IEEE Robotics and Automation Society (IEEE / RAS) și Federaţia Internaţională de Robotică.

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile CEO ReturRo, Gemma Webb
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile ...
Sistemului Garanție-Returnare care debutează azi îi mai lipsesc unele elemente importante pentru a fi complet funcțional. Cele mai multe lucruri nefinalizate îi afectează pe micii retaileri. Nu......
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Traficul rutier este restricţionat pe mai multe artere din Capitală, joi şi vineri, în contextul în care se organizează ...
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce înseamnă, cum funcţionează, ce se schimbă
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce ...
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de joi, ocazie cu care ţara noastră va ...
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Țiriac Collection, galeria mașinilor de excepție care îmbină valoarea istorică cu forța și dinamismul prezentului, ...