Rohan (CIROM): Deşeurile menajere nu ajung la fabricile de ciment, care au apelat la importuri

Economica.net
02 07. 2013
ciment_16538000

Mihai Rohan a spus că, încă din 2005, industria cimentului s-a pregătit pentru a deveni dintr-un poluator prin excelenţă, un depoluator prin excelenţă.

„Noi, în perioada 2007 – 2012, am ars circa un milion de tone de deşeuri municipale, cam 20 la sută din cât se adună anual am reuşit să ardem noi, şi am fi vrut să ardem mult mai mult. (…) Asta reprezintă o treime din capacitatea noastră, dar, din păcate, deşeurile nu se adună şi nu se adună unde trebuie, ci ajung la groapă”, a spus Rohan, precizând că „de-abia doi la sută din ceea ce s-a adunat a ajuns la fabricile de ciment şi alţi depoluatori”.

Preşedintele CIROM a mai spus că, din acest motiv, cei din industrie sunt preocupaţi de colectarea selectivă, de modificarea taxei de depunere la groapa de gunoi, unde deşeurile ajung cel mai uşor şi cel mai ieftin, şi de trasabilitatea deşeurilor.

„Ne interesează să se regândească taxa la groapă, pentru a da şi colectorilor posibilitatea de a-şi face investiţiile necesare, pentru a separa deşeurile când ajung la groapă. Şi ne mai interesează şi trasabilitatea, este foarte important. Noi nu primim deşeuri fără trasabilitate în fabricile de ciment”, a spus Rohan.

Preşedintele CIROM a adăugat că producătorii de ciment au apelat, „în ultimă instanţă”, la importuri. „Suntem total împotriva acestei acţiuni, dar n-am avut încotro”, a adăugat Rohan.

„Noi putem să ardem un număr de circa 100 de tipuri de deşeuri, abia aşteptăm să avem suficiente cantităţi de pe piaţa locală”, a mai spus preşedintele CIROM, precizând şi că la fabricile de ciment emisiile nu sunt mai mari decât înainte de a utiliza deşeuri pe post de combustibil.

„Facem un serviciu de mediu, facem un serviciu că înlocuim combustibilii tradiţionali, fosili şi epuizabili cu surse alternative, înlocuim o parte din materiile prime pe care le excavăm din cariere cu materii prime alternative rezultate din deşeuri şi, în acelaşi timp, reuşim să reducem şi amprenta de CO2 a cimentului”, a mai declarat Mihai Rohan.

Prin coprocesarea a un milion de tone de deşeuri se salvează aproximativ 700.000 de tone de resurse energetice naturale şi tot atâtea tone de CO2, potrivit unui material informativ pus la dispoziţie de CIROM.