1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Rolls-Royce a împlinit 110 ani

La 15 martie 1906 a luat fiinţă compania Rolls-Royce, o marcă reprezentativă pentru Marea Britanie aşa cum, Ferrari şi Mercedes sunt reprezentative pentru Italia sau Germania. Rolls-Royce este întruchiparea automobilului de lux: radiatorul în formă de templu grec, cei doi "R" din monogramă, forma caroseriei, toate au devenit sinonime cu succesul. Această maşină a sedus mari personaje ale istoriei: ţarul Nicolae al II-lea, Lenin, Churchill, Hitler, Charlie Chaplin, Elvis, membrii formaţiei Beatles, potrivit Agerpres.

14 mar, 2016 | ECONOMICA.net
Iniţial, inginerul şi inventatorul Henry Royce a construit un automobil care a stârnit interesul lui Charles Steward Rolls, un aviator pasionat de mecanică, membru al unei bogate familii aristocrate. Acesta a fost încântat de automobilul construit de Henry care, după un stagiu într-o uzină mecanică, a înfiinţat, la Manchester, "Royce Ltd." (Limited). 

Noua maşină a avut un succes neaşteptat, iar Rolls şi Royce s-au hotărât să colaboreze (au prezentat trei modele ale unei maşini la salonul auto de la Paris, deschis în decembrie 1904). Noua lor societate, fondată la 15 martie 1906, a fost cotată la bursă în decembrie, având un capital de 200.000 lire sterline. 

În 1907, compania a lansat modelul "Silver Ghost" ("Stafia de argint"), considerată "cea mai bună maşină cu şase cilindri din lume". Seria celui mai bun automobil din lume a fost continuată de "Twenty", lansat în 1922, şi menţinut în producţie până în 1929. 

Începând cu 1925, Rolls-Royce a lansat probabil cea mai cunoscută serie de automobile, "Phantom", care a devenit, din 1949, maşina oficială a multor lideri politici din întreaga lume. În paralel cu producţia de automobile, Henry Royce a proiectat modelul unui avion, concretizat în trei prototipuri: "Hawk", "Falcon" şi "Eagle". 

Pentru compania Rolls-Royce, sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70 a însemnat intrarea într-o perioadă de declin. În 1998, ultimul model "Rolls-Royce" a ieşit pe piaţă echipat cu un model BMW. BMW a devenit şi primul acţionar industrial al companiei, până în 2003. 

Pentru secolul al XX-lea, "Rolls-Royce" a însemnat mai mult decât o companie constructoare de maşini; a însemnat un stil de viaţă şi un strop de istorie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO