Roman Abramovici vinde clubul de fotbal Chelsea

Roman Abramovici a anunțat că vinde Chelsea FC renunțând și la împrumuturile acordate clubului de fotbal.
Robert Stan - mie, 02 mart. 2022, 21:58
Roman Abramovici vinde clubul de fotbal Chelsea

Într-un comunicat dat publicității în această seară, Chelsea anunță că proprietarul său, miliardarul rus Roman Anbramovich a luat decizia de a vinde clubul de fotbal.

„Aș dori să abordez speculațiile din mass-media din ultimele zile în legătură cu Chelsea FC. După cum am mai afirmat am luat întotdeauna decizii având în vedere interesele clubului. Prin urmare, în situația actuală, am luat decizia de a vinde clubul deoarece consider că acest lucru este în interesul său, al fanilor, al angajaților, precum și al sponsorilor și partenerilor”, a menționat Abramovici.

Totodată miliardarul rus a explicat că „vânzarea Clubului nu va fi una accelerată, ci va urma procesul echitabil. Nu voi cere rambursarea niciunui împrumut. Niciodată nu a fost vorba despre afaceri sau bani pentru mine, ci despre pasiune pură pentru joc și club. Mai mult, am instruit echipa mea să înființeze o fundație caritabilă în care toate veniturile nete din vânzare vor fi donate. Fundația va fi în beneficiul tuturor victimelor războiului din Ucraina. Aceasta include furnizarea de fonduri esențiale pentru nevoile urgente și imediate ale victimelor, precum și sprijinirea activității de recuperare pe termen lung”.

„Veau să știți că aceasta a fost o decizie incredibil de dificil de luat și mă doare să mă despart de Chelsea în acest fel. Cu toate acestea, cred că acest lucru este în interesul clubului. Sper că voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima dată pentru a îmi lua rămas bun de la voi toți în persoană. A fost un privilegiu să fac parte din Chelsea FC și sunt mândru de toate realizările noastre comune. Chelsea Football Club și suporterii săi vor fi mereu în inima mea”, a încheiat Roman Abramovici.

Deși rusul nu a menționat prețul pe care îl cere pentru Chelsea FC, presa britanică estimează, în baza unor calcule făcute de analiști financiari, că valoarea clubului este cuprinsă între 1,5 și 2,4 miliarde de lire sterline.

Cu câteva ore înaintea anunțului făcut de Abramovici, presa sportivă din Anglia scria că, în condițiile incertitudinii legate de viitorul proprietar al Chelsea analizează afirmațiile miliardarului elvețian Hansjorg Wyss conform cărora rusul „dorește să scape rapid de Chelsea”.

Wyss, 86 ani, a admis că este interesat de clubul de pe Stamford Bridge, dar numai dacă în achiziţie se implică un consorţiu.

Abramovici, cu cetăţenie rusă şi israeliană, deţine Chelsea FC din vestul Londrei din 2003, iar recent, din cauza războiului din Ucraina, a încredinţat conducerea executivă administratorilor fundaţiei caritabile a clubului.

Elveţianul va analiza detaliile unui posibil contract de cumpărare, preţul de pornire al clubului fiind peste 2 miliarde lire sterline.

„Abramovici încearcă să vândă vilele sale din Anglia şi vrea să scape rapid de Chelsea. Eu şi alte trei persoane am primit oferta marţi de a cumpăra Chelsea de la Abramovici. A trebuit să aştept patru sau cinci zile acum. Abramovici cere însă prea mult. Chelsea îi datorează două miliarde lire sterline, dar nu are bani. În ziua de azi, nu ştim exact preţul de vânzare”, a declarat Wyss pentru ziarul elveţian Blick.

Miliardarul elveţian Wyss, care a fondat firma de dispozitive medicale Synthes SUA, a insistat că ar putea lua în considerare o înţelegere pentru Chelsea doar alături de parteneri de investiţii: „Dacă voi cumpăra Chelsea, atunci va fi cu un consorţiu format din şase până la şapte parteneri”.

Deputatul laburist Chris Bryant a cerut guvernului Regatului Unit să impună sancţiuni contra lui Abramovici după ce un număr de oligarhi ruşi au căzut deja sub incidenţa unor astfel de pedepse.

Recent, la cererea Ucrainei, Abramovici s-a implicat în tentativa de a convinge Rusia să încheie un acord de pace.

Potrivit unui purtător de cuvânt al lui Abramovici, guvernul ucrainean l-a contactat pe miliardarul rus pentru a „ajuta la negocierile pentru pace”.

În plus, regizorul ucrainean Aleksandr Rodnianski a anunţat că Abramovici a fost singurul care a răspuns la apelurile Ucrainei.

„Pot confirm că partea ucraineană a încercat să găsească pe cineva în Rusia dispus la a ajute în negocierile pentru pace. Există o relaţie cu el prin intermediul comunităţii evreieşti şi i s-a cerut ajutorul. Deşi influenţa lui Abramovici este limitată, el este singurul care a răspuns apelurilor de ajutor”, a precizat Rodnianski.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...