Român, condamnat în SUA pentru o fraudă fiscală în valoare de 1,6 milioane de dolari – presă

Un român, Ovidiu Isac, în vârstă de 31 ani, care locuieşte în Statele Unite, a fost condamnat la şapte ani de închisoare ca lider al unui complot internaţional ce a încasat aproximativ 1,6 milioane de dolari în baza unor declaraţii fiscale frauduloase, relatează Chicago Sun Times online.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 11:12
Român, condamnat în SUA pentru o fraudă fiscală în valoare de 1,6 milioane de dolari - presă

Isac, care locuieşte la Skokie, un sat din ţinutul Cook, în statul Illinois, sat care este de mai mulţi ani o suburbie a oraşului Chicago, a condus o reţea de 23 de persoane împreună cu care a conspirat, în regiunea oraşului Chicago, utilizând conturile bancare ale acestora pentru a primi sume solicitate în baza unor cereri de restituire, în schimbul unei părţi a acestor sume, false şi a trimite banii în România, a anunţat Biroul Procurorului Statelor Unite într-un comunicat.

Cel puţin 470 de cereri false de restituire, în valoare de 4.000 până la 7.000 de dolari fiecare, au fost completate în numele unor cetăţeni români care au vizitat anterior Statele Unite cu vize pentru studii şi au completat cereri de restituire, dar care nu se mai aflau în ţară, precizează procurorii.

Isac a fost condamnat vineri la 85 de luni de închisoare şi la plata sumei de 1,64 milioane de dolari de către judecătorul federal Charles Norgle, care a hotărât totodată ca bărbatul originar din România să fie deportat după ispăşirea pedepsei, potrivit aceleiaşi surse. Isac a pledat vinovat, în ianuarie, pentru conspiraţie în vederea fraudării Guvernului american şi pentru furt de fonduri guvernamentale.

Cererile false de restituire au cauzat o pierdere în valoare de peste 1,6 milioane de dolari Trezoreriei Statelor Unite în perioada fiscală 2007-2009, potrivit procurorilor. Cererile au fost depuse în numele unor persoane reale, care nu ştiau că identitatea lor era utilizată, având în vedere că nu se mai aflau pe teritoriul Statelor Unite.

Cel puţin 200 de conturi bancare deschise pe numele a peste 75 de persoane au fost utilizate pentru primirea banilor, o parte din care erau păstraţi, iar altă parte trimisă în România, potrivit procurorilor. Într-un caz, Isac şi complici ai săi au atacat fizic persoane asociate unui suspect, care a refuzat să îi plătească „partea” lui Isac.

Returnările includeau nume şi numere de asigurări sociale ale unor persoane care au vizitat Statele Unite în baza unor vize temporare acordate în vederea efectuării de studii şi care au depus cereri de restituire, dar care nu mai locuiau în Statele Unite şi era puţin probabil să depună alte cereri.

Isac a fost arestat în aprilie 2010 împreună cu alte 23 de persoane, inculpate în acelaşi dosar, dintre care 19 au fost condamnaţi, iar alţi cinci sunt fugari.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...