Românii se îmbulzesc la hypermarket. Unde merge la cumpărături Europa civilizată

În mai multe state europene mult mai dezvoltate decât România, cetăţenii îşi fac cumpărăturile mai degrabă din magazine mici decât din hipermarketuri. Pentru români, în hipermaraketuri ajung cele mai mari sume de bani din bugetul lor lunar.  
Alina Stanciu - Dum, 03 aug. 2014, 15:39
Românii se îmbulzesc la hypermarket. Unde merge la cumpărături Europa civilizată

Pentru prima dată în istoria retailului autohton, anul trecut, comerţul modern l-a depăşit pe cel tradiţional în România, potrivit unui studiu de piaţă realizat de compania de cercetare GfK. Vorbeam la acea dată de 53% vs 47% din total piaţă, şi de faptul că hipermarketurile atrăseseră 28% din banii rulaţi în această industrie.

Trendul se menţine. Din datele aferente primului trimestru al acestui an, publicate într-un studiu Gfk şi Kantar Worldpanel, hipermarketurile deţineau 27,8% din piaţa locală, urmate de magazinele mici (buticuri, magazine agro-alimentare, magazine La Doi Paşi etc) mici, cu 26%, supermarketuri-15,2% şi discounteri 8,7%.

În alte state europene, mult mai dezvoltate decât România, hipermarketurile nu sunt prima alegere a cetăţenilor. Astfel, potrivit unui studiu publicat de europanel.com, un site al companiilor de cercetare de piaţă Gfk şi Kantar Worldpanel, în ţări precum Croaţia, Polonia sau Ucraina, la hipermarketuri se cheltuiesc mai puţini bani decât în celelate tipuri de magazine. Situaţia este similară în Bulgaria, Serbia şi Rusia.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, în Croaţia, ponderea hipermarketurilor în total piaţă de retail era de 26,6%, la fel ca în perioada similară a lui 2012, în timp ce ponderea cea mai mare- de 41,3% era deţinută de magazinele specializate, pieţe în aer liber, drogherii, chioşcuri sau magazinele care vând prin poştă. De asemenea, în Croaţia, supermarketurile deţineau 23% din piaţa de retail de acolo.

În Polonia, 36,1% din piaţa de retail este generată de magazinele mici, alimentare şi non-alimentare, cu cel mult trei case de marcat, iar 23,9% de către discounteri. În Polonia, hipermarketurile au o pondere de numai 17,2% din total retail, chiar mai mică decât ce a supermarketurilor, care deţin 18% din piaţă.

În Ucraina, piaţa de retail este controlată de vânzătorii stradali, care deţin 43,6%. Urmează micile magazine cu 22,9% din piaţă şi 12,5% supermarketurile. În Ucraina, hipermarketurile generează doar 1,5% din vânzări.

În Rusia, concurenţa dintre magazine este extrem de acerbă, diferenţele dintre categorii fiind destul de mici. Totuşi, ruşii se duc cel mai des la magazinele tip discount, acest segment acoperind în primul trimestru bal acestui an o cotă de 21%. Urmează micile magazine cu 16,8% din piaţă şi hipermarketurile cu 15,5%.

În Bulgaria predomină magazinele mici, tradiţionale, cu un casier sau cel mult doi. Acestea deţin 47,6% din piaţă, faţă de 31,6%, cât au împreună supermarketurile şi hipermarketurile.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...