România, disponibilă să împărtăşească Poloniei experienţa privind scutul antirachetă

România este disponibilă să împărtăşească Poloniei experienţa acumulată în contextul instalării elementelor sistemului de apărare antirachetă, poziţia fiind exprimată de secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, lui Stanislaw Koziej, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui polonez.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 19:48
România, disponibilă să împărtăşească Poloniei experienţa privind scutul antirachetă

Cei doi oficiali au avut luni o întrevedere în care, potrivit unui comunicat MAE transmis MEDIAFAX, Aurescu a „a exprimat disponibilitatea României de a împărtăşi Poloniei experienţa acumulată în contextul instalării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului de apărare antirachetă”.

Pe agenda întâlnirii au fost probleme de actualitate de pe agenda de securitate, cu accent pe deciziile Summit-ului NATO de la Chicago şi consolidării Politicii de Securitate şi Apărare Comune a Uniunii Europene (PSAC).

Bogdan Aurescu a evidenţiat că Summit-ul de la Chicago a consolidat relevanţa globală a NATO, reînnoind vitalitatea legăturii transatlantice. El a arătat că, urmare deciziei Aliaţilor de declarare a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, Alianţa va beneficia de capabilităţi îmbunătăţite, pe lângă cele tradiţionale reprezentante de palierul nuclear şi convenţional, relatează comunicatul MAE.

De asemenea, oficialul român a apreciat eforturile poloneze pe linia consolidării PSAC a UE, reiterând intenţia României de a menţine o contribuţie semnificativă atât pe palierul operaţional, cât şi conceptual, referindu-se, în context, la necesitatea modernizării Strategiei Europene de Securitate din 2003. De asemenea, a exprimat interesul ţării noastre pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării în acest domeniu cu Polonia.

La rândul său, consilierul polonez pe probleme de securitate a confirmat dorinţa Poloniei de aprofundare a cooperării cu ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic, remarcând convergenţa poziţiilor şi intereselor de securitate ale celor două state.

În context, a subliniat importanţa menţinerii relevanţei operaţionale a NATO şi a împărtăşit evaluarea părţii române în ceea ce priveşte importanţa declarării la Chicago a capabilităţii interimare a Alianţei în domeniul apărării antirachetă. Oficialul polonez a exprimat disponibilitatea de a coopera strâns cu partea română în vederea revizuirii Strategiei Europene de Securitate, mai evidenţiază comunicatul MAE.

Potrivit planurilor SUA de dezvoltare a scutului antirachetă în zona Europei, interceptorii din România, din baza de la Deveselu, ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia ar urma să fie instalaţi într-o fază ulterioară a programului, până în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...