România, a 3-a cea mai strictă țară din UE la reglementarea tutunului

Ion Dobreanu - joi, 15 iun. 2023, 13:34
România, a 3-a cea mai strictă țară din UE la reglementarea tutunului

Conform Nanny State Index 2023, recent lansat, România este a 4-a cea mai restrictivă țară din cele 30 analizate în raport și pe locul 3 în Uniunea Europeană în privința legislației în domeniul tutunului, în clasamentul general, cu un scor de 72.2 puncte. La polul opus, Austria, Germania și Luxemburg au primit cel mai mic punctaj.

România are o economie puternică și un cadru legal foarte clar și cuprinzător, mai arată raportul. În august 2022, pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat, guvernul a anunțat o nouă mărire a accizelor aplicate pentru tutun și alcool și a majorat TVA-ul la băuturile răcoritoare de la 9% la 19%. Potrivit raportului, taxele pe viciu aplicate în România sunt relativ scăzute în raport cu nivelurile practicate în state ale Europei de Vest, dar sunt mai drastice ca acestea raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare. Nivelul accizei aplicate produselor din tutun în România este cel mai mare dintre toate țările incluse în raport, raportat la venituri și la puterea de cumpărare, iar accizele aplicate produselor din tutun încălzit nu sunt nici ele departe.

Cât de bine funcționează măsurile coercitive tip Stat Paternalist?

Aceste politici creează o serie de probleme și costuri, taxele pe “viciu” crescând costul vieții și afectându-i tot pe cei cu venituri reduse, arată raportul. Prețurile mari alimentează piața neagră și pot genera corupție, în timp ce interdicțiile la publicitate restrâng concurența și înăbușă inovația. De asemenea, supra – reglementarea creează birocrație excesivă și epuizează resursele autorităților, concluzionează raportul.

De altfel, nu există o corelație între nivelul de control al tutunului și nivelurile mai scăzute ale fumatului (Figura 2) sau între ratele controlului alcoolului și ratele mai scăzute ale consumului de alcool, arată autorii studiului.

 

Dar există și o concluzie pozitivă, anume corelația puternică între sănătate și bogăție. Figura 4 din raport arată relația dintre speranța de viață și prosperitatea economică, măsurată prin veniturile medii. Aceasta sugerează că urmărirea creșterii economice ar aduce beneficii mult mai mari sănătății decât eforturile coercitive de a controla comportamentul individual prin interdicții și taxe.

Raportul Nanny State Index 2023 prezintă un clasament al celor mai bune și mai proaste locuri din Europa pentru a mânca, bea, fuma și a utiliza țigări electronice și produse cu nicotină pentru uz oral. Cercetarea a fost realizată de Institutul pentru Afaceri Economice – unul dintre cele mai importante think-tank-uri britanice, în parteneriat cu Centrul European de Politici și Informare – Epicenter.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...