Producătorul de miere ecologică Herța Bio Apicole din Sibiu și Din drag de Bucovina – Piața Volantă din Suceava sunt singurii finaliști români dintre cei 21 din 13 țări care au șansa unui premiu UE pentru produse ecologice 2025. În total vor fi șapte premii pentru șase categorii ( Cel mai bun fermier ecologic (femei și bărbați), Cel mai bun oraș ecologic, Cea mai bună regiune ecologică / biodistrict, Cel mai bun IMM de prelucrare a alimentelor ecologice, Cel mai bun comerciant cu amănuntul de alimente ecologice și Cel mai bun restaurant/serviciu alimentar ecologic.
Câștigătorii vor fi desemnați la Bruxelles, în data de 23 septembrie, ca parte a unei serii de evenimente și activități de celebrare a Zilei ecologice a UE.
Herța Bio Apicole, un business de 112.657 de lei anul trecut al antreprenorului Herța Ioan Cosmin, potrivit termene.ro, produce miere bio din mai multe sortimente. Compania care are autorizație pentru o capacitate totală de 1,4 tone de miere pe săptămână vinde prin propriul magazin online și distribuitori. „Să vezi numele României și al unei companii născute în inima munților – Herța Bio Apicole, într-un top atât de restrâns, este o victorie a muncii cinstite, a calității fără compromisuri și a respectului pentru natură. Ne mândrim că reprezentăm România acolo unde contează: în inovație, sustenabilitate și excelență organică”, a transmis compania pe rețelele de socializare.
Premiile UE pentru produse ecologice au fost lansate în 2022 ca un angajament în cadrul Planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Scopul premiilor este de a recunoaște excelența în întregul lanț valoric al produselor ecologice, de la fermieri și restaurante la IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) și orașe. De asemenea, acestea sporesc vizibilitatea generală a lanțului valoric ecologic și dezvoltă cunoștințele privind logo-ul ecologic. În acest an are loc cea de-a patra ediție a premiilor, cu șapte premii individuale. Premiile urmăresc să recompenseze proiecte remarcabile, inovatoare, durabile și inspiraționale, care adaugă o valoare reală producției și consumului de produse ecologice. Câștigătorii au șansa de a-și prezenta proiectele unui public mai larg, prezentând cele mai bune practici.
Anul trecut, nicio companie nu s-a clasat printre finaliști.