Îngenunchiaţi de o piaţă atipică: Giganţii europeni au pierdut bătalia cu românii dependenţi de RCA

Văzută cândva ca o țară cu mare potențial, România devine treptat o corvoadă pentru marile grupuri străine care activează pe piața locală a asigurărilor. Lipsa unei tradiții în domeniu, instabilitatea pieței și dependența totală de polițele obligatorii, mai ales RCA, sunt obstacole pe care numele mari nu reușesc să le depășească
Şerban Buşcu - mie, 11 feb. 2015, 22:09
Îngenunchiaţi de o piaţă atipică: Giganţii europeni au pierdut bătalia cu românii dependenţi de RCA

„Există o singură țară care ne creează mari probleme: România. În această țară bunul simț în afaceri a dispărut complet, mai ales în ceea ce privește piața asigurărilor auto.”. Astfel definesc austriecii de la Uniqa, într-un raport, situația din piața locală a asigurărilor. Această perspectivă sumbră pare să fie împărtășită și de alte grupuri mari prezente în România. Vienna Insurance Group(VIG), companie care deține Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață a intrat de aproximativ 3 ani într-un amplu proces de reducere a expunerii pe România și anunță că va continua cu aceeași strategie, după cum arată un document al grupului făcut public la Viena.

De altfel, cifrele sunt concludente în acest sens. Pe ansamblul anului 2014, VIG a reușit să subscrie prime în valoare totală de 355,5 milioane de euro, mai puțin decât rezultatul obținut doar în prima jumătate a anului 2010. Cu alte cuvinte, în ultimii patru ani, VIG și-a redus la jumătate expunerea pe România. Ca și cei de la Uniqa, VIG s-a arătat în mai multe rânduri nemulțumită de politica de prețuri practicată pe zona RCA. După ce au sacrificat profitabilitatea pentru a face față concurenței cu firmele care trăiesc exclusiv din vânzarea RCA, grupurile străine au decis să treacă la eficientizarea afacerilor cu riscul de a pierde cotă de piață. Singurul mare grup care a confirmat este Allianz , care, prin subsidiara locală, Allianz Țiriac a revenit în 2014 pe primul loc în topul firmelor de asigurare.

Cel mai mare asigurător european de viață „a fugit” din România. Nume importante „băltesc” de ani de zile

Un semnal clar că România nu mai este nici măcar o țară cu potențial pentru marile grupuri străine a fost plecarea fulgerătoare a grupului Axa care , în ciuda investițiilor masive în marketing și vânzări, a eșuat în încercarea de a se impune. Mai mult, francezii au experimentat o adevărată telenovelă după ce firma care ar fi trebuit să le cumpere inițial afacerea din România, Astra Asigurări, a intrat în administrare specială la doar câteva zile după ce parafaseră contractul de achiziție.Până la urmă Axa a ajuns în portofoliul unei alte societăți cu acționariat românesc, Certinvest.

O altă companie mare care a oprit motoarele creșterii după ce dăduse semne că vrea să se extindă achiziționând chiar o companie de pe piața locală(Ardaf) este Generali. De altfel, compania italiană a ieșit aproape complet de pe piața RCA, decizie care a echivalat cu intrarea într-o perioadă de stagnare, în cel mai bun caz.

Nici măcar investițiile de sute de milioane de euro în achiziții de companii nu îți pot asigura succesul în România. Au simțit-o pe pielea lor francezii de la Groupama care, după ce au plătit 700 de milioane de euro pentru Asiban și BT Asigurări anunțând că vor să devină liderul pieței locale de asigurări, au intrat, la rândul lor, într-o perioadă de stagnare, locul trei în piață pe care îl ocupau după primele șase luni ale anului trecut, fiind mai degrabă un rezultat conjunctural în condițiile în care companiile dependente de RCA au fost forțate de probleme financiare să facă un pas în spate. Nici ultimul nume important care a decis să vină în România, compania germană Gothaer, nu reușește sau nu își propune să se impună cu adevărat. După doi ani de activitate pe piața locală, nemții au încheiat anul trecut cu prime brute subscrise de sub 19 milioane de euro ceea ce le conferă o felie de sub 1% din piață.

În România, asigurare este sinonim cu RCA, iar RCA e treabă balcanică

Un indicator în ceea ce privește situația „specială” a pieței locale de asigurări este faptul că cel puțin trei companii din top 10 trăiesc aproape exclusiv din vânzarea unei singure polițe iar acea poliță este tocmai cea mai simplă formă de asigurare dar și cel mai important generator de pierderi. Este vorba despre asigurarea de răspundere civilă auto, RCA. Piaţa RCA este dominată de capitalul românesc. Atât Astra şi Carpatica, cât şi City Insurance au acţionari persoane sau firme din România, în timp ce Euroins are un acţionar bulgar. Acestea sunt societățile care dețin primele patru poziții în topul RCA.

Prima firmă care are ca acţionar majoritar o companie de asigurări de dimensiuni semnificative la nivel european este Asirom, deţinută de grupul austriac Vienna Insurance Group, la fel ca Omniasig, care îi urmează în top. Ocupantele locurilor 5 şi, respectiv, 6 au subscris, împreună, prime de 369 de milioane de lei, mai puţin decât a vândut Carpatica Asig singură. Trei dintre cele patru companii care domină piaţa RCA trăiesc aproape exclusiv din vânzarea acestui produs, fapt care le face extrem de vulnerabile la şocuri. Concret, Carpatica şi Euroins au un portofoliu în cadrul căruia poliţele obligatorii de răspundere civilă auto au o pondere care se apropie de 90%, în timp ce primele brute subscrise pe RCA reprezintă în jur de 65% din vânzările Astra şi peste 83% din cele ale City Insurance, arată datele Insurance Profile. Preţurile practicate de aceste companii sunt şi de trei ori mai mici decât cele aplicate de celalte firme de asigurare, însă tot societăţile respective sunt şi cele mai reclamate din România, adunând mai bine de 70% din totalul petiţiilor primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceste companii înregistrează de asemenea niveluri ale ratei combinate a daunei mult peste media pieţei, ceea ce înseamnă, teoretic, că, atât timp cât îşi îndeplinesc obligaţiile de plată, îşi asumă pierderi substanţiale din vânzarea de RCA.

În 2014, ca în 2010 sau mai rău

Pentru ne face o idee asupra felului în care  au evoluat afacerile companiilor străine în ultimii ani  în România este suficientă o privire aruncată asupra topului societăților de asigurare în primele șase luni din 2014, comparativ cu rezultatele din primul semestru al lui 2010. Se remarcă, în cel mai bun caz, o stagnare.

Astfel, Uniqa vindea în primele șase luni din 2010, asigurări de 216 milioane de lei și în semestrul I din 2014 de doar 212 milioane de lei. Generali a scăzut de la 234 milioane de lei la 227 milioane de lei, Groupama de la 399 milioane de lei la 324 milioane de lei iar VIG(în 2010 prezentă pe piață cu BCR Asigurări și Omniasig separate) a scăzut la jumătate adică de la peste 1 miliard de lei la doar 670 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...