România a angajat BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan să-i aranjeze împrumuturile în valută

Economica.net
06 01. 2014
euro2_02460600

Băncile au refuzat să comenteze.

Este încă incert dacă România va emite obligaţiuni denominate în euro sau în dolari, însă o sursă apropiată planurilor autorităţilor române a declarat în decembrie pentru Reuters că a emis o cerere de ofertă pentru noi eurobonduri denominate în dolari.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro.

Guvernul a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat în 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere şi perioada următorilor trei ani, respectiv 2014-2016.

Executivul arată că, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016.

Programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani şi cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. În luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finanţare pe anul 2012.

România este evaluată de Moody’s cu rating „Baa3”, cu perspectivă negativă, iar de Fitch cu „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.

Singura dintre cele trei mari agenţii de rating la nivel global care nu include România în categoria recomandată investitorilor este Stanmdard&Poor’s. În noiembrie, Standard & Poor’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la „stabilă” la „pozitivă” şi a confirmat calificativul la „BB+”, cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandată investitorilor.