România a mai împrumutat 750 mil. dolari de pe Wall Street

România a atras marţi încă 750 milioane de dolari de pe piaţa din SUA prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni pe 10 ani lansate în luna ianuarie, titlurile având un randament de 6,45 %, în scădere de la 6,875%, iar oferta a depăşit de patru ori suma împrumutată.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 19:38
România a mai împrumutat 750 mil. dolari de pe Wall Street

Subscrierile au totalizat 3,2 miliarde de dolari. Titlurile au fost vândute cu un cupon de 6,75% şi, luând în calcul prima, randamentul este de 6,45%. Emisiunea este scadentă la 7 februarie 2022.

„Încrederea investitorilor în măsurile economice adoptate de România şi în angajamentele de continuare a politicilor sustenabile se vede din scăderea randamentului faţă de emisiunea trecută, din valoarea mare a ofertelor primite, peste nivelul altor ţări din regiune, precum şi din faptul că ne împrumutăm pe termen lung. Am redeschis emisiunea pentru că exista încă cerere pe piaţă pentru bondurile româneşti, investitorii doreau expunere pe România, astfel că am decis să profităm de oportunitatea de a ne finanţa la un cost în scădere”, a declarat într-un comunicat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

El a adăugat că Ministerul Finanţelor este preocupat în egală măsură de finanţarea de pe piaţa internă, unde costurile de finanţare au scăzut în ultima perioadă.

În cazul finanţărilor de pe piaţa internă, randamentul a scăzut luni la un minim istoric, de 5,22%, în cazul emisiunii pe şase luni.

„De asemenea, este de notat că am lansat emisiuni de obligaţiuni pe 15 ani, reducând presiunea existentă în anii anteriori de a «rostogoli» datoria, pentru că ne puteam împrumuta în special pe termen scurt”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor Publice, valoarea programată a emisiunii de marţi de pe piaţa americană a fost între 500 milioane dolari şi un miliard de dolari, iar randamentul indicativ a fost de 6,5%.

România a deschis la finalul lunii ianuarie pe piaţa din SUA o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani prin care a atras 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.

Potrivit unor dealeri, pe piaţa secundară aceste titluri erau cotate luni la sub 6,3%, iar după anunţul de marţi privind redeschiderea emisiunii randamentul a urcat la 6,37%. Astfel, piaţa se aştepta la un randament de 6,37-6,5% în funcţie de suma atrasă. Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citi, Deutsche Bank şi HSBC.

Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat ulterior operaţiunii din ianuarie că România va mai accesa piaţa SUA în acest an pentru a se împrumuta în dolari, întrucât prima ieşire a fost un succes, în următoarea emisiune fiind mai puţin importantă suma atrasă, cât mai ales percepţia inverstitorilor.

Potrivit strategiei MFP, în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele două luni din acest an 18,2 miliarde de lei din piaţa internă, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru şi acoperidu-şi deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Rata de infectare în Bucureşti creşte în continuare şi se apropie de 4
Rata de infectare în Bucureşti creşte în continuare şi se apropie de 4
BUCUREŞTI - Rata de incidenţă a crescut, din nou, la 3,65 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, a anunţat Prefectura Capitalei. ...
Recuperarea TVA aferentă creanțelor neîncasate, o opțiune benefică, insuficient accesată
Recuperarea TVA aferentă creanțelor neîncasate, o opțiune benefică, insuficient accesată
Reglementările legate de recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferentă creanțelor neîncasate au fost modificate, ...
INTERVIU – Ambasadorul României în SUA: Am asigurat investitorii că Guvernul de la Bucureşti este unul funcţional, că nu avem o instabilitate legislativă
INTERVIU – Ambasadorul României în SUA: Am asigurat investitorii că Guvernul de la Bucureşti este unul funcţional, ...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că le-a dat asigurări ...
Falimentul City Insurance. Procurorii au intrat în sediul fostului lider RCA. ASF se duce marți în Parlament  să prezinte cum și de ce s-a ajuns aici
Falimentul City Insurance. Procurorii au intrat în sediul fostului lider RCA. ASF se duce marți în Parlament să prezinte ...
Procurorii sesizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au descins în sediul fostului lider al pieței asigurărilor ...